Binnenland
AVROTROS

Tattoo's in het gezicht nemen toe: 'Als wij als artiest er niet achterstaan, gebeurt het niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tattoo's in het gezicht nemen toe: 'Als wij als artiest er niet achterstaan, gebeurt het niet'

Een tatoeage is de normaalste zaak van de wereld geworden. En tattooshophouders merken dat er steeds meer wordt gevraagd naar een gezichtstatoeage. "Als iemand geen tattoo's heeft en graag een gezichtstattoo wil, doen wij het echt niet", zegt Mas Heijting van tattooshop Massive Ink in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Heijting heeft zelf maar één tattoo, zegt hij lachend. "Maar wel helemaal van boven naar beneden. Ik zit helemaal vol." Hij heeft ook een tatoeage op zijn wang. Officieel mag je met toestemming van ouders op je 12e een tattoo. "Maar dat is bij mij echt een no-go. Dat doen wij niet. Minstens 16 jaar oud moet je bij ons zijn, met toestemming van ouders."

Hoe sturend is hij als tattoo-artist? "Heel sturend. Als wij er niet achter staan dan gebeurt het gewoon niet." Zelf maakt het hem niet uit dat hij soms wordt aangestaard door de tattoo in zijn gezicht. "Ik staar dan gewoon terug."

Florence heeft spijt van zijn gezichts-tattoo

Voetballers en tattoo's

Iemand die ook veel tatoeages heeft is oud-profvoetballer Andy van der Meijde. Hij speelde onder meer bij Ajax, Inter en Everton, en was naar eigen zeggen een van de eerste in de kleedkamer met een grote tatoeage. "Ik heb over sommige tattoo's wel wat heen laten zetten. Namen van ex'en en zo. Dat waren er nog al wat", zegt hij lachend.

In het begin viel het volgens Van der Meijde wel mee hoeveel tatoeages voetballers hadden. "In 2000 en 2001 heb ik dat echt wel zien veranderen. Toen ik er een had, nam daarna Zlatan er ook een. Ja, als hij er eentje heeft willen anderen er ook heen."

"Het hoort er nu zelfs als voetballer gewoon een beetje bij dat je er eentje hebt. Alleen Ronaldo heeft er geen. Messi bleef nog even achter, maar die is nu ook overstag gegaan."

Geaccepteerd

Van der Meyde denkt niet dat het een probleem is als ex-voetballers met tatoeages, die niet te bedekken zijn, na hun sportcarrière de maatschappij in willen. "Dat was vroeger misschien wel een probleem geweest, toen mensen met tattoo's echt nog in een hokje werden geplaatst. Maar nu is dat veel meer geaccepteerd. Ik verwacht daar geen problemen meer", zegt hij.

En wat wordt zijn volgende tatoeage? "Misschien haal ik er wel eentje weg", sluit hij lachend af.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie