Binnenland
AVROTROS

'We kunnen vaker voorkomen dat een kind in de jeugdzorg belandt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We kunnen vaker voorkomen dat een kind in de jeugdzorg belandt'

Maar liefst 10 procent van alle Nederlandse kinderen krijgt op dit moment jeugdzorg. Hoe kunnen we dat aantal terugdringen? Mariette Haasen doet hier onderzoek naar en denkt dat een preventieve aanpak helpt. "We moeten meer ons best doen om dat aantal naar beneden te krijgen."

Waarom zitten zoveel jongeren in de jeugdzorg

Jeugdzorgmedewerkers zijn boos en willen 750 miljoen extra. Ze eisen dit in een manifest dat werd aangeboden in de Tweede Kamer. In dat bedrag wordt 300 miljoen meegenomen voor de toegenomen vraag naar jeugdzorg. Het aantal kinderen dat jeugdzorg ontvangt is dit jaar voor het eerst sinds 2015 licht gedaald, maar het percentage is nog steeds enorm hoog.

'Kinderen moeten sociale weerbaarheid in de klas leren'

Volgens Mariette Haasen van het Fontys-Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg moet de oplossing vooral gezocht worden in preventie, waarin onderwijs een centrale rol speelt. Samen met haar collega Hélène Leendersdoet ze hier onderzoek naar. "Het gaat al iets beter, maar wij denken dat we nog meer ons best moeten doen en door moeten zetten op het beleid om die 10 procent naar beneden te krijgen."

In Den Bosch werken de onderzoekers samen met het Wish-project. Wish is erop gericht om kinderen in het basisonderwijs sociale weerbaarheid in de klas aan te leren. "Dat is dus voor alle kinderen en niet gericht op problemen, maar het gewone opgroeien', vertelt Haasen. Maar wat houdt sociale weerbaarheid in? "Dat gaat bijvoorbeeld over hoe je nee leert zeggen als je iets niet wil. Of hoe je leert om voor jezelf op te komen, of hoe je invoegt in een groep kinderen als je mee wil spelen."

Tijd nodig

Toch is ze terughoudend over onmiddellijke resultaten van deze preventieve aanpak. De komende tijd gaan naast scholen in Den Bosch, meer scholen werken met preventieve aanpak. Die scholen zullen Haasen en haar collega van dichtbij volgen. "Het aantal verwijzingen zal niet onmiddellijk dalen, dat heeft tijd nodig. Dat heeft te maken met het omdenken en een andere manier van kijken naar de ontwikkeling van kinderen. Maar preventie krijgt nu nog echt te weinig aandacht en daarin moeten we een omslag gaan maken. Op het moment dat het 'gewoon' gaat worden, zal je hopelijk zien dat er dan minder verwijzingen komen naar de jeugdhulpverlening."

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie