Binnenland
AVROTROS

Minder water, meer bomen: deze emmer gaat het klimaat redden

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder water, meer bomen: deze emmer gaat het klimaat redden

7500 bomen kweken met het waterverbruik dat normaal 1 boom opslurpt: Pieter Hoff ontwierp een emmer die dit mogelijk maakt. Dankzij deze 'Growboxx' kunnen bomen zelfs in de woestijn groeien. In Radio EenVandaag vertelt hij er alles over.

Hoff kweekt met een veel kleinere hoeveelheid water, (het verbruik van 1 boom die groeit met normale irrigatie) er 7499 extra. Hij verkocht zijn agrarisch bedrijf en houdt zich nu uitsluitend bezig met de vraag hoe hij zoveel mogelijk bomen kan kweken met zo min mogelijk water.

Zo veel mogelijk bomen

Zijn zoektocht leidde naar 'de Growboxx'. Volgens Hoff is het een 'intelligente' emmer, waarmee het mogelijk is om bomen op te kweken met 90 procent minder water dan bij reguliere kweek. Volgens Hoff kan het terugplanten van die bomen hét middel zijn tegen het opwarmen van het klimaat.

Waterbesparing is niet het enige voordeel. Krijgt een boom weinig water, dan groeien de wortels veel dieper op zoek naar water in onderliggende aardlagen. Juist voor drogere gebieden is dit een groot voordeel. "In landen rond de Sahara wordt vooral druppel-irrigatie gebruikt. Wortels van bomen blijven hierdoor dicht bij de oppervlakte, want daar is water. Maar gaat de kraan dicht, dan sterft alles in zo'n gebied met een paar dagen af."

Kunstmatige woestijn

Hoff wil vooral bomen planten in de gebieden waar vroeger veel bos stond, zoals plekken net boven of onder de Sahara. Nu zijn het door de mens gemaakte woestijnen en groeit er weinig tot niets. De bodem is verarmd. Maar op 3 meter diepte zit water en daarmee wordt beplanting wel mogelijk.

"Onze aarde telt 2 miljard hectare kunstmatige woestijn. Als we dit allemaal herbebossen, dan zitten we over 100 jaar, wat CO2 in de atmosfeer betreft, waarschijnlijk onder of op het niveau van 1850."

Van bollenteler tot klimaatvisionair

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie