Binnenland
KRO-NCRV

Beelden honderden beveiligingscamera's openbaar

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Beelden honderden beveiligingscamera's openbaar

De beelden van honderden Nederlandse camera's zijn eenvoudig via internet vindbaar en te bekijken. Journalisten van Pointer achterhaalden de exacte locatie van vijftig van die camera's. "Als je een beetje weet hoe het internet werkt, dan kun je heel makkelijk bij die camera's komen", zegt journalist Jerry Vermanen in Spraakmakers.

Daarvoor hebben ze niets gehackt, maar simpelweg gebruik gemaakt van zoekmachines. Daarbij stuitten ze ook op sites waar de camera's verzameld staan. Nu zijn ook de exacte locaties van camera's achterhaald. Zo kon Pointer meekijken in onder andere de wacht- en behandelkamer van een orthodontist, bij de kinderhoek in een bibliotheek en in een Gooische villa.

Vermanen ging in de beelden op zoek naar aanwijzingen, zoals de naam van een winkel die vermeld stond, om de locatie en eigenaar van de camera te achterhalen. Ook werd in enkele gevallen gebruik gemaakt van de IP-adressen van de camera's.

Verantwoordelijkheid bij fabrikant

Pointer informeerde de eigenaars van de camera's, maar de verantwoordelijkheid zou niet bij de consument moeten liggen. Dat vindt ook Gerard Spierenburg van de Consumentenbond: "Wij vinden dat er meer regels moeten komen."

De Consumentenbond onderzocht eerder beveiligingscamera's en ongeveer de helft bevatte kwetsbaarheden. Andere Internet-of-things-producten, zoals slimme tv's en slimme thermostaten, vertonen vergelijkbare kwetsbaarheden die niet worden aangepakt door de producent. Dat blijkt uit een rapport van de consumentenbond dat woensdag 29 januari verschijnt. Spierenburg: "Fabrikanten hebben te weinig oog voor veiligheid."

Ster advertentie
Ster advertentie