Binnenland
EO

Joodse Nederlanders verbergen herkenbare tekens aan hun huis

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Joodse Nederlanders verbergen herkenbare tekens aan hun huis

Meerdere joodse Nederlanders halen hun mezoeza van hun deurpost af. Dit speciale kokertje wordt aan de deurpost gehangen ter bescherming van de bewoners. "Ik merk dat er veel mensen zijn die het niet meer op durven te hangen", vertelt studentenrabbijn Yanki Jacobs in Dit is de Dag (EO).

Video niet beschikbaar

De mezoeza is een tekstkokertje met een perkamentrolletje dat volgens traditioneel joods gebruik op de deurpost van het huis wordt aangebracht. "Het dient ter spirituele en zelfs fysieke bescherming voor de inwoners van het huis", vertelt Jacobs. "We hangen het al 3000 jaar aan onze woningen."

In een tijd waarin Israël in oorlog is met Hamas, ziet hij nu om zich heen dat veel joodse mensen het niet meer op durven te hangen. "Ze halen hem weg of hangen hem aan de binnenkant."

Alarmdoosje

Zelf kiest studentenrabbijn Jacobs ervoor om zijn identiteit niet te verbergen. "Op het moment dat ik het wel zou doen, heb ik het gevoel dat ze gewonnen hebben." Wel respecteert hij de keuze van andere mensen om de mezoeza wel te verbergen, nu Israël in oorlog is met Hamas.

Daarom biedt hij een speciale huls aan waarin de mezoeza verborgen kan worden, bedacht door een collega-rabbijn. De huls lijkt op een alarmdoosje met een lampje erop. "Het is koosjer en tegelijkertijd veilig en discreet. Ook al ben ik er zelf geen voorstander van om de mezoeza weg te halen, dit zie ik als een hele goede tussenoplossing."

Identiteit verbergen

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) herkent de verhalen waarbij de mezoeza uit het beeld verdwijnt, vertelt Aline Pennewaard. Tegelijk is het voor de organisatie geen nieuw verschijnsel dat de herkenbaarheid in het openbaar afneemt.

"Ik denk dat er hiervoor al een tendens was om niet al te erg te koop te lopen met je identiteit", zegt ze. "Dat je bijvoorbeeld even een petje over je keppel doet als je uit de synagoge komt, omdat er al gedoe was op straat. Zoals schelden en eventueel een risico op fysiek geweld."

Zalenverhuur

Ook merkt de organisatie dat joodse organisaties steeds vaker nul op het rekest krijgen bij zaalverhuur. "Zelf hebben we aanzienlijk gemerkt dat evenementenlocaties niet heel bereid meer zijn om aan ons een locatie te verhuren voor een bepaald evenement."

De ene locatie is daar opener over dan de ander. "Zo hadden sommige locaties pas plek toen we onder een andere naam een offerte aanvroegen. Er wordt niet open over gecommuniceerd. Maar we hebben over het algemeen het gevoel dat wij als joden en joodse organisaties aangeschoten wild zijn op dit moment. En mensen proberen ook te vermijden om daar geassocieerd mee te worden."

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie