Relatietherapie in basispakket? 'Grote relatie tussen beroep op jeugdzorg en vechtscheidingen'
- Nieuws
- Relatietherapie in basispakket? 'Grote relatie tussen beroep op jeugdzorg en vechtscheidingen'
Neem relatietherapie op in het basispakket van de zorgverzekering. Daarvoor pleit de SGP. "Er is zo’n grote relatie tussen beroep op jeugdzorg en complexe scheidingen, dan moeten we er eigenlijk met elkaar eerder bij zijn", zegt fractievoorzitter Kees van der Staaij bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
"Het is hard werken", zegt Dik Windhouwer, die in relatietherapie zit. "Maar na elke sessie wordt het steeds leuker, dus dat motiveert wel." Hij vertelt dat hij en zijn partner steeds in dezelfde valkuilen vielen en dat patroon maar niet doorbroken kregen. Zo reageerden ze in een discussie beiden heel defensief en hadden ze geen oog voor de onderliggende verlangens en open wonden uit het verleden. "Met therapie leer je dat doorbreken."
Hij juicht het voorstel van de SGP dus toe. De christelijke partij wil dat relatietherapie opgenomen wordt in het basispakket. De motivatie hiervoor: mensen met relatieproblemen ervaren blijkbaar een te hoge drempel om hulp te zoeken, niet in de laatste plaats vanwege de kosten.
Complexe scheidingen
De publieke opinie lijkt op de hand van de SGP. Want uit opinieonderzoek in opdracht van fractie blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders voor een vergoeding van relatietherapie is.
"Er is zo’n grote relatie tussen beroep op jeugdzorg en dat het thuis uit de hand loopt en complexe scheidingen", reageert fractievoorzitter Van der Staaij. "Dan moeten we er eigenlijk eerder bij zijn met elkaar." De problematiek is "zo groot" dat hij zich verbaast dat het niet "een veel groter punt" is. Nog los van dat het problemen in gezinnen kan helpen voorkomen, bespaart zijn voorstel heel veel geld, denkt hij.
Heilzaam
Dat relatietherapie heilzaam is, daar is bewijs voor, vertelt relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven. "70 procent van de mensen die therapie heeft gedaan, is daar tevreden over." Het onderzoek is gedaan direct na afloop van de behandeling, legt hij uit. Hoe het in de loop der tijd verder gaat met stellen, dat is "niet zo duidelijk".
Tegelijk zegt hij: de vraag over het nut van de behandeling beantwoorden is lastig. "Want als mensen bij elkaar blijven, is het inderdaad zinvol. Maar soms is dat niet meer haalbaar en doet een therapeut er goed aan om duidelijk te maken dat het niet meer werkt." Dat sessies oneindig duren, klopt niet, benadrukt hij. Meestal gaat het om acht behandelingen.
Te laat in therapie
En die kosten geld ja. En dat werkt niet mee, blijkt volgens hem uit onderzoek. "We weten dat mensen vaak pas laat in therapie gaan. Meestal 6 jaar nadat problemen ontstaan. Een drempel is er nog wel, zeker ook financieel." Een vergoeding zou die drempel verlagen, merkt Van de Ven in de praktijk. "Dat hoor ik bijna dagelijks."
Tegengeluid komt van hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot. "Je zet de deur open naar allerlei levensproblemen waarvan kosten afgewenteld worden op de samenleving." Hij wijst op rouwverwerking en bijvoorbeeld behandeling van schuldenproblematiek. Allemaal belangrijk, maar het is geen zorg, zegt hij. "Het basispakket is bedoeld voor op genezing gerichte zorg. Relatieproblemen zijn geen ziekte." Dat het veel geld bespaart - het argument van Van der Staaij - pareert hij. "Zo kun je heel veel dingen tot zorg bestempelen."
Overheid bemoeit
Een ander kritiekpunt op het voorstel luidt: moet de overheid zich wel met privézaken bemoeien? Van der Staaij snapt dat mensen hier huiverig voor zijn. Maar hij denkt dat mensen er voor open staan op het moment dat ze, vanuit hun eigen verantwoordelijkheid, gestimuleerd worden om beter om te leren gaan met conflicten.
Hoe dan ook: een Kamermeerderheid lijkt er niet in te zitten voor het voorstel. Van der Staaij hoopt in ieder geval op een miljoen voor 2 jaar. Zo wil hij "ervaring opdoen" om te kijken waar het geld het best ingezet kan worden, waar drempels zijn en hoe mensen hier overheen komen.
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.