Binnenland

Koningsdag op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koningsdag op NPO Radio 1

Het is Koningsdag en daarom kleurt NPO Radio 1 vandaag oranje. De koninklijke familie bezoekt Tilburg en wij zijn erbij met een speciaal programma van 09.30 tot 14.00 uur vanuit de Brabantse stad.

Jeroen Snel (EO) en Simone Weimans (NOS) presenteren de speciale uitzending over Koningsdag vanuit Tilburg, met zicht op de de koninklijke route.

Drie verslaggevers van de NOS begeven zich op en langs het parcours dat de Oranjes afleggen in de stad. Cultuurhistoricus Petra Robben van het stadsmuseum Tilburg vertelt verhalen over de stad als de koninklijke familie de twee uur durende wandeling aflegt. En de Tilburgers Henk Krol (50Plus) en Nol Havens (zanger VOF De Kunst) zijn te gast.

Waarom Tilburg?

Dit jaar viert de koning zijn vijftigste verjaardag in de Brabantse stad en dat is volgens Jeroen Snel 'een strategische keus'. “Ik heb de indruk dat de koning de stad bewust een zetje in de rug wil geven. Dat kan Tilburg wel gebruiken, want de stad heeft niet zo’n heel zonnig imago”.
De uitzending van Koningsdag op NPO Radio 1 komt vanuit de bovenverdieping van restaurant Havana aan het Heuvelplein in Tilburg.
Bekijk hier wat je kunt verwachten vandaag:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deze route met 13 onderdelen loopt het koninklijk gezelschap tussen 11 en 13 uur door Tilburg:

Amsterdam

Om 14.00 uur wisselt Koningsdag op 1 van standplaats. Dan komt de uitzending vanuit Amsterdam. Suzanne Bosman presenteert met onder andere een tafel vol 50-jarige Nederlanders. Daarnaast komt het opiniepanel van AVROTROS met de uitkomsten van een peiling over de populariteit van het koningshuis in ons land.


Verjaardagswens

Snel heeft nog een verjaardagswens voor de koning: "Ik wens hem wijsheid, kracht en inzicht. Hij is een leuke man met veel humor. Dat zien we niet altijd in formele bijeenkomsten als hij voor de camera verschijnt. Hij is koning op zijn eigen manier. Dat is hem goed gelukt. Blijf jezelf."
Koningsdag op 1 is van 09.30 tot 16.00 uur te horen op NPO Radio 1. Met medewerking van de redacties van KRO-NCRV, NOS, EO, BNNVARA en avrotros. Kijk de uitzending live
Ster advertentie
Ster advertentie