Binnenland

100 dagen Trump: de armen zijn de sjaak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 100 dagen Trump: de armen zijn de sjaak

[AVROTROS] Donald Trump woont aankomende vrijdag 100 dagen in het Witte Huis. Tijdens de campagnestrijd was hij de man van de grote woorden en beloften, maar wat komt daar in de praktijk van terecht? En wat vinden de Amerikanen van hun nieuwe leider? In de vijfdelige serie '100 dagen Trump' spreekt Radio EenVandaag-verslaggever Laura Kors met inwoners van de staat Louisiana. Ver weg van het pluche in Washington.

Aflevering 3: de armen zijn de sjaak

De rijken worden rijker en de armen worden steeds armer: het is een van de meest prangende problemen in de Verenigde Staten. De armoedecijfers liegen er niet om. In totaal leven 47 miljoen van de 324 miljoen Amerikanen onder de armoedegrens. Vooral in het diepe zuiden is het voor veel mensen de keiharde, dagelijkse realiteit. Louisiana is de op een na armste staat, hier leeft zelfs één op de vijf inwoners in armoede. Laura Kors ontmoet hier Gail Murray-Womack.

Ooit had Gail het allemaal goed voor elkaar: een baan bij de overheid, een eigen huis en een auto voor de deur. Na haar scheiding raakte ze alles kwijt en bleef ze achter met de zorg voor drie jonge kinderen. De rekeningen bleven zich opstapelen. Op haar werk lunchte ze niet onder het mom van een dieet. De werkelijke reden was dat ze geen lunch kon betalen, omdat ze anders niet genoeg geld had voor de schoolboeken van haar kinderen.

Ze klopte aan bij een overheidsprogramma voor armoedebestrijding, maar volgens de richtlijnen verdiende ze nét te veel om in aanmerking te komen voor food stamps. Bij een lokale voedselbank was ze wel welkom en dat was naar eigen zeggen haar redding. Ze sprak met zichzelf af dat als het ooit beter zou gaan, ze wat terug zou doen. Dat moment is nu gekomen. Inmiddels runt ze in New Orleans haar eigen voedselbank en helpt ze iedere maand meer dan 2.000 gezinnen.

Quote

De voedselbank heb ik echt nodig anders verhonger ik

Laura spreekt bij de voedselbank van Gail met enkele trouwe bezoekers. In de gesprekken wordt pijnlijk duidelijk hoe noodzakelijk deze voorziening is. "Ik moet rondkomen van 20 dollar in de week. Zonder de voedselbank verhonger ik."

In de onderstaande kaart zie je waar in Amerika de armste mensen wonen. Ingedeeld per staat. In het zuiden vind je de armste staten. Mississippi staat op één, gevolgd door Arkansas en West Virginia. Deze kaarten zijn opgesteld aan de hand van het gemiddelde jaarinkomen, en niet aan de hand van het armoedepercentage.Meer informatie vind je hieronder in de kaarten:

Benieuwd naar het interview met Gail en de voedselbank?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aflevering 2 gemist over de vissers van Louisiana? Kijk en lees het hier.

Ster advertentie
Ster advertentie