Binnenland

‘Ook Portugal had een dopingluikje’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Ook Portugal had een dopingluikje’

[KRO-NCRV] De methode om ten onrechte urinestalen schoon te verklaren bestond ook in andere dopinglaboratoria dan alleen in Rusland. Dat zegt Douwe de Boer die 5 jaar technisch directeur was van een dopinglab in Lissabon in Stand.zomer van de KRO-NCRV bij de Sportzomer op NPO Radio 1. "Soms kun je ook urines niet analyseren en toch zeggen dat er niks in zit. Dat is ook een soort luikje."

Wada

Deze week schreef het WADA in een kritisch rapport dat Rusland positieve dopingstests wegmoffelde via een geheim luikje zodat dopinggebruik niet aan het licht kwam. In de computer werd vervolgens aangevinkt dat de desbetreffende sporter schoon was. De IAAF sloot daarop alle Russische atleten uit voor internationale wedstrijden.

Schoon

Volgens de Boer waren er voor 1998 ook dit soort praktijken in Portugal. "Toen ik daar kwam is dat luikje gesloten. Dat was voor mij een voorwaarde om daar te komen werken." Bij gebrek aan juiste apparatuur zijn urinestalen van Portugese sporters niet onderzocht. Als een nationale sportbond voor de uitslag belde, werd in een aantal gevallen gezegd dat de sporter schoon was, zonder dat dat was onderzocht, stelt de Boer.

Zuid-Europa

De Boer zegt dat dit niet alleen in Portugal zo ging. "In Zuid-Europa gebeurde in de jaren ’90 rare dingen." Uit in ieder geval Italië heeft de Boer soortgelijke aanwijzingen. Op dit moment kan de Portugese dopingautoriteit volgens de Boer wel garanderen dat sporters schoon zijn. "De praktijken dreigden weer te ontstaan maar nu heeft waakhond het dopinglab in Portugal vroegtijdig gesloten."

Ster advertentie
Ster advertentie