Binnenland
NOSNTR

Sportclubs pakken nieuwe coronamaatregelen verschillend aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportclubs pakken nieuwe coronamaatregelen verschillend aan

Dit weekend moet iedereen boven de achttien die een kleedkamer in wilt of even de kantine ingaat, een coronapas laten zien bij een sportclub. Sportverenigingen hebben ieder een heel eigen aanpak.

Hoe gaan sportclubs om met de coronapas?

“Het is niet haalbaar, we ontvangen 1500 mensen over de hele dag”, vertelt Hans de Vries, voorzitter van VV Roden, in Nieuws en Co. Samen met zijn collega Hans van der Sluijs, voorzitter van voetbalclub Zeelandia-Middelburg, moeten ze gaan bedenken hoe hun sportclub de maatregelen gaan aanpakken.

Coronamaatregelen

Eerst werd aangekondigd dat mensen verplicht een coronatoegangsbewijs moesten laten zien voor buitenruimtes in de amateursport. Het demissionaire kabinet trok het plan in na felle kritiek van onder meer de Tweede Kamer en de sportsector.

Wie de kantine van een sportclub ingaat moet wel een QR-code laten zien. Dat kan voor sportclubs ook lastig zijn qua handhaving, maar het kabinet wil vasthouden aan de code voor binnenruimtes om de toename van het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Op terrassen op een sportlocatie moet vanaf komende zaterdag ook om een QR-code gevraagd worden.

Aanpak

De Vries en Van der Sluijs hebben kozen voor een andere aanpak voor hun voetbalclubs. Van de Sluis heeft samen met de rest van het bestuur besloten om controleurs in te zetten bij hun voetbalclub in Zeeland. “Morgen hebben we vooral jeugdwedstrijden en een enkele seniorenwedstrijd, daarom kunnen we controleren.” Mensen zouden ook bij toiletten toegangsbewijs moeten laten zien volgens de maatregelen. “We hebben een noodvoorziening getroffen voor de toiletten. We hebben een ruimte beschikbaar gesteld die alleen voor de toiletten is.”

De voetbalvereniging van de Vries in Drenthe ziet het komende weekend vooral als test. “We kunnen niet alles opvolgen. We hebben met de gemeente afgesproken dat we dit weekend gaan kijken hoe alles gaat. Volgende week gaan we samen zitten om een protocol te maken”, legt hij uit.

Reacties

Hoe mensen gaan reageren op de nieuwe maatregelen, moet nog blijken. Het vragen van een coronatoegangsbewijs kan voor wrijving zorgen. “Ik hoop dat het met de ouders nog meevalt met begrip. Ik kan me wel goed voorstellen dat het binnen teams gaat spelen, want je gaat onderscheid maken binnen de teams”, vertelt van der Sluijs. Nu moeten teams gaan nadenken hoe en waar ze hun wedstrijdbespreking gaan houden. “Voorheen kon dat nog wel in de kleedkamers, nu kan dat ook niet meer”, zegt de Vries.

Ster advertentie
Ster advertentie