Binnenland

Vlieg in luxe: 11 tips voor een upgrade naar business class

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Vlieg in luxe: 11 tips voor een upgrade naar business class

[AVROTROS] Dromen we er allemaal niet van om lekker uitgerust, in luxe en stijlvol aan te komen op onze bestemming? Een upgrade naar de business class op een lange vlucht willen we allemaal wel, maar hoe doe je dat? Radar geeft tips!

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben meerdere reisklassen in hun vliegtuigen: economy, premium economy, business class en first class. Hoe een luchtvaartmaatschappij invulling geeft aan deze klasse verschilt per maatschappij, vliegtuig en route. Premium economy is een product dat de laatste jaren door meer maatschappijen ingevoerd wordt. Dit bestaat meestal uit iets meer beenruimte, eerder aan boord en/of een speciale incheckbalie op het vliegveld. Soms heeft de premium economy sectie ook bredere stoelen, is er een maaltijd of entertainmentsysteem inbegrepen.

Reisklassen

First class is het summum van reizen in een overdaad aan luxe, op vliegen in een privéjet na natuurlijk. Dit wordt niet bij alle maatschappijen aangeboden overigens. Tickets voor first class starten meestal voor het tienvoudige van een ticket in economy dus wees bereid om de portemonnee te trekken. Business class wordt voornamelijk gebruikt voor zakenreizigers die rustig willen reizen zonder huilende baby's, jengelende kinderen of gewoon een grote stoel willen met een fatsoenlijke hoeveelheid beenruimte en een goede maaltijd. Business class is gemiddeld zo'n vier tot zes keer zo duur als economy.

Wanneer loont een upgrade?

Eigenlijk loont een upgrade altijd, want als je een upgrade krijgt heb je er niet voor betaald en 'meer' voor hetzelfde geld vinden we als Nederlanders fantastisch. Binnen Europa loont het in ieder geval niet om te betalen voor een upgrade naar business class. De vluchten zijn relatief kort, de extraatjes minimaal. Upgrades voor langere vluchten buiten Europa zijn het meest welkom.

Tips!

  • Luchtvaartmaatschappijen houden van loyale passagiers. Kijk dus altijd van tevoren of de maatschappij een frequent flyer-programma heeft waar je je voor kan aanmelden. Ook al ben je geen Gold Member, loyale passagiers worden als eerst naar voren geroepen als het gaat om upgrades.

  • Zoals gezegd wordt de business class vaak gevuld met zakenreizigers. In de zomer krijgen luchtvaartmaatschappijen de business class nauwelijks vol. Er zijn dan dus voldoende stoelen over. Je kans is dus groter op een upgrade in de zomer, maar ook tijdens feestdagen zoals Kerstmis.

  • Let op als je vlucht overboekt is. Steeds vaker overboeken luchtvaartmaatschappijen vluchten. Dat betekent dat er meer stoelen verkocht zijn dan gevuld kunnen worden. Als je met een volgende vlucht mee kan en wil en dus jouw stoel wil opgeven aan iemand die hem veel harder nodig is, dan kan je vragen of je dan wel ter compensatie een upgrade naar business class kan krijgen.

  • Ken je mensen! Zijn er mensen in jouw omgeving die bij een luchtvaartmaatschappij werken? Vraag hen dan eens waar jouw kansen liggen.

  • Kom netjes gekleed! Cabinepersoneel en airlines zien liever geen vakantiegangers in korte broeken en in sandalen in hun dure business class. Zorg dat je er netjes uitziet, business casual en formeel in pak doen het altijd goed. Zo vergroot je je kans op een upgrade.

  • Boek via de website van de luchtvaartmaatschappij. Ook dit heeft weer te maken met loyaliteit. Luchtvaartmaatschappijen belonen graag loyale klanten en mensen die boeken via hun eigen website horen ook in dat rijtje. Het scheelt de airline bovendien commissie aan websites die vliegtickets verkopen.

  • Bel van tevoren op. Het loont altijd om na je boeking even telefonisch contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en je interesse te tonen voor een upgrade. Bel kort voor de vlucht eveneens en vraag hoe vol business class is. Je kan de dame of heer aan de andere kant van de lijn ook vragen of ze je vraag als notitie bij je boeking wil noteren. Zo kan je bij het inchecken op de luchthaven en bij de gate alsnog het personeel attenderen op de notitie.

  • Niet gratis, maar wel met korting business class vliegen kan natuurlijk ook. Meld je aan voor nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen. Daarin publiceren ze regelmatig aanbiedingen waarbij je voor een fractie meer dan het economytarief business class kan vliegen. Zo is een tarief voor business class naar New York of Bangkok van €1000 of €1500 best redelijk. Check ook regelmatig je mailbox, want als je je vlucht bij de airline zelf geboekt hebt is de kans groot dat je kort voor vertrek een aanbod krijgt voor een upgrade. Dit doen airlines als er nog veel lege stoelen in business class zijn waarvan verwacht wordt dat ze niet mer gevuld worden.

  • Naast alleen lid worden van het frequent flyer-programma van een airline kan je ook mijlen sparen. Deze 'frequent flyer miles' kan je vervolgens gebruiken voor een upgrade. Er zijn drie allianties waar veel luchtvaartmaatschappijen lid van zijn. Spaar bij de ene airline, gebruik de mijlen bij de andere airline. Zo kan je met het frequent flyer-programma (FFP) van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United ook mijlen sparen bij Lufthansa, SWISS en Air Canada. Emirates uit de Verenigde Arabische Emiraten is geen lid van een alliantie, maar heeft wel een enorm netwerk aan bestemmingen als je vaak richting het oosten vliegt waardoor je snel punten spaart.
  • Reis alleen! Mensen die alleen reizen worden sneller geüpgraded naar business class dan stellen of families. Een luchtvaartmaatschappij hoeft dan immers maar één iemand zo'n dure stoel te geven.

  • Tot slot: wees aardig! Als je een upgrade wil, dan begint dat bij een stukje beleefdheid bij de eerste balie, namelijk die van het inchecken. Glimlachen, een vraag stellen en vriendelijk zijn kunnen resulteren in een speciaal bedankje.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie