Binnenland

Dijsselbloem: Pim Fortuyn had gelijk

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijsselbloem: Pim Fortuyn had gelijk

[EO] ''Ik weet niet meer wat ik toen dacht, maar ik ben het nu met hem eens.'' Zo reageert Jeroen Dijsselbloem bij Dit is de Dag op de uitspraken van Pim Fortuyn in 2002 toen Dijsselbloem zelf integratiewoordvoerder was.

"De uitspraken van Fortuyn raakten mij", vertelt Dijsselbloem, "Ik heb het nog vaak teruggeluisterd. Hij had het over Marokkaanse en Turkse jongens die de straten van Rotterdam terroriseerden. Fortuyns boodschap was om zelf voor je normen te gaan staan en die niet te laten aantasten. Ook als je samenleving door migratie verandert. Het is legitiem om tegen nieuwkomers te zeggen dat ze zich in onze normen en waarden verdiepen."

Inmiddels heeft PvdA minister Lodewijk Asscher de participatieverklaring door de Tweede Kamer gekregen zonder steun van Groen Links en D66. "Die partijen staat ook wel echt van ons af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Integratie niet mislukt

Identiteit en integratie zijn nu hete hangijzers in de verkiezingen van 2017. "De integratie is niet mislukt", stelt Dijsselbloem. "Er gaan ook heel veel dingen goed als je naar de colleges in de grote steden kijkt. Die zitten bomvol met kinderen met een migratie achtergrond. Maar onder Rutte 1 is wel gezegd dat integratie een eigen verantwoordelijkheid is. Ik vind dat dit niet werkt. Integratie gaat niet vanzelf en het is risicovol."

De nummer drie van de PvdA erkent wel dat zijn partij fouten heeft gemaakt, onder andere door de huidige DENK-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk op de lijst te zetten. "Ik ben daar intern kritisch over geweest. Als je met hen spreekt over culturele waarden zijn zij oerconservatief. Dat mag, maar dan hoor je niet bij een progressieve partij."

Ster advertentie
Ster advertentie