Naar homepage
Binnenland

Zeven redenen om NIET bij te voeren in de Oostvaardersplassen
EONOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeven redenen om NIET bij te voeren in de Oostvaardersplassen

Na jarenlange discussie heeft Staatsbosbeheer vandaag de opdracht gekregen om de grote grazers in de Oostvaardersplassen bij te gaan voeren. Voor veel dierenliefhebbers een opluchting, maar volgens wildlife-dierenarts Henk Luten een zwarte dag voor de natuur. Een gesprek in Langs de Lijn en Omstreken.

"Dit besluit heeft niks met de dieren te maken en is puur genomen om de gemoederen wat te bedaren", vertelt de dierenarts. De afgelopen weken heerste er een felle discussie onder dierenliefhebbers of de dieren in de Oostvaardersplassen deze winter bijgevoerd moesten worden. Volgens deskundigen, waaronder Luten zelf, is dit een slecht idee, omdat je hiermee de orde van de natuur verstoort.

7 redenen

"Het is een logische gedachte van mensen dat ze deze dieren willen helpen, want ze zien dat de dieren honger hebben. Maar mensen beseffen niet dat de natuur zichzelf wel weer rechttrekt." Volgens Luten is het onverstandig om je met de levensloop van dieren te bemoeien. Voor hen die het niet met hem eens zijn, geeft de dierenarts zeven belangrijke redenen.

  1. De zwakke dieren zijn niet bereikbaar: dominante dieren zullen het eten bereiken, maar de zwakkeren komen niet aan bod.
  2. De populatie zal stijgen: dieren zullen door het voeren blijven leven, maar er zullen ook meer nakomelingen komen.
  3. De dieren zullen blijven lijden: ook met voeren blijven er zwakkere dieren bestaan. En de dieren die lijden zullen afgemaakt worden.
  4. De spijsvertering van de dieren zal veranderen: door overtolligheid aan eten zullen de dieren ziek worden.
  5. De selectie voor jagers wordt moeilijker: door meer gezonde dieren zal het moeilijk worden om te selecteren welke dieren er afgeschoten moeten worden.
  6. Dieren hebben geen interesse in het voer: in 2010 zijn de dieren ook bijgevoerd en toen hadden de dieren weinig interesse. Dus het had weinig zin.
  7. Dieren worden afhankelijk van de mens: als je bijvoert maak je dieren afhankelijk van de mens en dat verstoort de natuur.
Ster advertentie
Ster advertentie