Binnenland
NOS

Catalaanse leider Puigdemont 'als een popster' ontvangen in Amsterdam

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Catalaanse leider Puigdemont 'als een popster' ontvangen in Amsterdam

Carles Puigdemont, de gevluchte oud-regiopresident van Catalonië, was gisteravond in Amsterdam voor een debat in het Internationaal Theater Amsterdam. Na het onafhankelijkheidsreferendum van één jaar geleden moest hij Spanje uitvluchten, omdat een arrestatie wegens rebellie hem boven het hoofd hing.

"Voor mij is het een soort held", zegt een bezoeker van de bijeenkomst tegen verslaggever Jozephine Trehy. "Hij heeft zijn leven geriskeerd voor ons." Een ander vult aan: "Hij is heel inspirerend, hoe hij in vrede een ontzettend groot gevecht voert."

Catalaanse leider Puidgemont bezoekt Amsterdam

Sinds zijn vlucht uit Spanje reist de oud-leider door Europa. In maart werd hij in Duitsland opgepakt toen hij van een reis naar Finland en Denemarken terug wilde gaan naar België. De Spaanse justitie probeerde hem uitgeleverd te krijgen, maar die pogingen liepen stuk. Puigdemont vult zijn dagen nu met het bezoeken van debatten en het promoten van zijn boek.

'Alsof hij iemand heeft vermoord'

Puigdemont kreeg een staande ovatie toen hij het podium betrad. Na afloop is het dringen in de foyer: zijn aanhangers dringen om de leider te spreken en zijn boek te signeren.

Net een popster, volgens verslaggever Trehy. "Ik ben gewoon een Catalaanse politicus die voor zelfbeschikking vecht", reageert Puigdemont nuchter. "En ik ben blij om dit doel met mijn vrienden hier in Amsterdam te delen."

"Het is een zwaar jaar voor hem geweest", reageert een vrouw in tranen. "Ik kan naar Girona (Catalonië) wanneer ik wil, hij niet. Hij mag dat niet. Alsof hij iemand heeft vermoord!"

Ster advertentie
Ster advertentie