Binnenland

Invictus Games volgend jaar in Den Haag: 'elkaar steunen en helpen, daar draait het om'
NOS

foto: Invictus Games Sydneyfoto: Invictus Games Sydney
  1. Nieuwschevron right
  2. Invictus Games volgend jaar in Den Haag: 'elkaar steunen en helpen, daar draait het om'

In Den Haag was donderdagochtend de aftrap van de voorbereidingen voor de Invictus Games, het internationale sporttoernooi voor gewonde militairen. Over precies een jaar beginnen de spelen in de hofstad en oprichter prins Harry werd door de organisatoren op de Sportcampus Zuiderpark bijgepraat over de voorbereidingen.

Aan de Invictus Games doen van 9 tot 16 mei 2020 meer dan 500 deelnemers uit negentien landen mee aan negen sporten. Zo wordt er gezwommen, getennist, hardgelopen en gebasketbald. De deelnemers zijn allemaal militairen die door hun dienst fysiek of geestelijk ziek zijn geworden.

Iemand die daarover kan meepraten, is Edwin Vermetten. De Bosnië-veteraan deed vorig jaar mee in Sydney. Hij raakte in 2001 ernstig gewond aan hoofd en benen bij een vrachtwagenongeluk. Na acht jaar revalideren en 29 operaties kan hij weer stukken lopen.

Let It Go

Vermetten (45) kreeg wereldwijd bekendheid doordat hij zijn Britse tennispartner troostte toen die in paniek raakte door een overvliegende helikopter. Samen zongen ze Let It Go uit de Disney-film Frozen.

"We speelden een best leuke wedstrijd, tegen de Amerikanen. Het ging boven verwachting goed", blikt Vermetten terug. Hij had zijn dubbelpartner Paul Guest pas die ochtend ontmoet. Ze waren kort daarvoor aan elkaar gekoppeld omdat ze allebei zonder partner zaten.

"We staan in de supertiebreak op matchpoint achter en heel in de verte komt er een helikopter overgevlogen. Ik denk dat niet veel mensen in het publiek die hebben gehoord. Maar ik zie in mijn ooghoek dat Paul begint te trekken met zijn hoofd en hij knijpt de tennisbal in zijn hand bijna fijn."

Door zijn posttraumatische stressstoornis raakt Guest helemaal van slag door het geluid van de helikopter. Vermetten noemt het een trance. "Ik rol naar hem toe en pak hem bij zijn hoofd vast. 'Let it go', zei ik tegen hem. Dat was ons motto, omdat hij niet zo heel goed kon tennissen en dat vervelend vond."

Quote

Ik dacht er verder niet over na, ik handelde naar eer en geweten.

Edwin Vermetten

Vermetten bleef dat mantra minutenlang herhalen. "Toen schoot dat liedje van Frozen in mijn hoofd en begon ik dat te zingen. Ik zag hem ontspannen, hij kreeg een glimlach op zijn gezicht."

De paniekaanval van Guest duurde wel een kwartier, zegt de Bosnië-veteraan. "Er zat 200 man publiek en het was doodstil. Dat was heel bijzonder." Vermetten kreeg een speciale prijs, omdat hij met zijn actie de geest van de Invictus Games het best belichaamde. "Ik dacht er verder niet over na, ik handelde naar eer en geweten."

Het mooie van de Invictus Games is volgens Vermetten dat het niet uitmaakt voor welk land je uitkomt. "Elkaar steunen, helpen, ongeacht je nationaliteit. Daar draait het om."

Ster advertentie
Ster advertentie