Binnenland
MAX

Bommen speuren vanachter het bureau

foto: NOSfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bommen speuren vanachter het bureau

Bij nieuwe bouwprojecten moet er eerst grondonderzoek gedaan worden. Niet alleen om archeologische vondsten uit te sluiten, maar ook om te voorkomen dat er een schep wordt gezet in een onontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog. Die kunnen opgespoord worden met geavanceerde metaaldetectoren, maar ook door te speuren in archieven. Dat laatste is de werkwijze van het bedrijfje Bombs Away, vertelt oprichter Thierry van den Berg in Villa VdB.

Daarvoor checkt het bedrijf niet alleen Nederlandse archieven, zoals de gemeente- en provinciearchieven of het Nationaal archief. Ook Amerikaanse, Britse, Duitse en Canadese archieven worden geraadpleegd. Er werd in de Tweede Wereldoorlog van alles bijgehouden, legt Van den Berg uit: "Je ziet aan het begin van de oorlog dat de Duitsers opschrijven waar ze bombardementen uitvoeren. En als het met hen minder goed gaat, zie je juist dat de geallieerden veel opschrijven."

Missiebriefing

Piloten hielden niet alleen een logboek bij met de informatie waar ze bommen afwierpen, ze hadden vooraf ook een briefing. En nadien een debriefing: "Direct bij terugkomst, na de landing, werden ze ondervraagd door de inlichtingenofficier. Die hield een interview over hoe het was gegaan", vertelt Van den Berg.

Tellen

Een andere manier waarop Bombs Away kijkt of er mogelijke risico's zijn als er schoppen in de grond gaan zijn luchtfoto's. "Als we weten dat een toestel twintig bommen heeft afgeworpen en we zien op andere foto's maar negentien kraters, dan weten we dat er mogelijk een onontplofte bom kan liggen." In de archieven komen ze ook leuke dingen tegen. Bijvoorbeeld dat de broodjes die de mensen aan boord van een bommenwerper kregen niet erg lekker waren geweest.

Omwoelen

Maar de onderzoekers kijken niet alleen naar informatie uit de Tweede Wereldoorlog. Er wordt ook gekeken of de grond waar gebouwd gaat worden naoorlogs al opgeruimd is. "Nederland is drie keer op de kop gegaan en dan is het goed om te weten of een blindganger in de jaren '70 al is opgeruimd. Anders zitten we naar iets te zoeken wat er niet meer ligt. En zo'n onderzoek is prijzig", aldus Van den Berg.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie