Binnenland
KRO-NCRV

Steeds meer camera's: 'We zoeken de rek op, maar slaan niet door'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer camera's: 'We zoeken de rek op, maar slaan niet door'

In de openbare ruimte, bij voordeuren: er komen steeds meer beveiligingscamera's bij, blijkt uit cijfers van VPN Gids. In Amsterdam hangen er momenteel zelfs 170 per vierkante kilometer. "We zoeken de rek op, maar slaan absoluut niet door", zegt veiligheidsexpert Rodney Haan bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"We lopen op een dun lijntje met cameratoezicht, zeker met privaat toezicht", zegt Haan, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, het CCV. "We hebben niet 100% zekerheid wat wel en wat niet mag. Je mag de privacy van anderen niet schenden. Maar wanneer doe je dat? Dat is de grote vraag."

Je mag je spullen beveiligen met een camera, legt hij uit. Maar met een slimme deurbel de hele straat in beeld brengen, mag dan weer niet. "Dan is echt de privacy van anderen in het geding." Een stukje stoep meenemen is onvermijdelijk, legt hij uit. En in principe mag dat dus ook wel, maar officieel, bij wet, eigenlijk niet.

We zijn erg gewend aan camera's

Maar of er tegen opgetreden wordt? Nee eigenlijk niet, zegt Haan. Want als er een misdrijf gefilmd is, heeft de politie de beelden graag, hoe veel stoep je ook ziet. En ook een partij als de Autoriteit Persoonsgegevens heeft de capaciteit niet om alle meldingen na te trekken.

15-20 meldingen per maand krijgen ze, meldt de organisatie aan Spraakmakers. "Dat vind ik meevallen", zegt Haan. "Wij zijn zo gewend aan de camera's, dat het ons helemaal niet opvalt. Dus die klachten komen veelal ook van bijvoorbeeld buren die niet echt goed met elkaar kunnen opschieten."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie