Binnenland
NOSNTR

Geen CO2-heffing voor industrie in klimaatakkoord, woede bij milieubeweging

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen CO2-heffing voor industrie in klimaatakkoord, woede bij milieubeweging

Er komt vooralsnog geen algemene CO2-heffing voor de industrie, maar een boetesysteem voor bedrijven die geen adequaat verduurzamingsplan hebben of zich hier niet aan houden. Dat is afgesproken in de onderhandelingen over het klimaatakkoord dat morgen gepresenteerd wordt.

Verder moet de industrie meer bijdragen aan de subsidiepot Stimulering Duurzame Energie, waaruit bedrijven ook zelf weer subsidie kunnen krijgen.

De milieubeweging is woedend over het uitblijven van de algemene CO2-heffing voor de industrie en dreigt de onderhandelingen te verlaten.

Bonus-malusregeling

In plaats van de CO2-heffing is gekozen voor een bonus-malussysteem. Goed gedrag wordt beloond en slecht gedrag bestraft. De subsidieregeling waaruit nu onder meer zonneweides en windmolenparken worden gefinancierd, wordt uitgebreid.

De nieuwe stimuleringsregeling SDE++ wordt opengesteld voor subsidiƫring van maatregelen voor CO2-reductie in de industrie. Bedrijven betalen hier aan mee via een hogere energiebelasting (ODE-heffing). In feite is dit een vermindering van de korting op de zogenoemde grootverbruikersbelasting voor de industrie.

De industrie betaalt in Nederland een fractie van wat huishoudens voor aardgas betalen, een overblijfsel van de vroegere industriepolitiek waarmee het bedrijfsleven gesteund werd met goedkoop Gronings aardgas.

Om 16:00 geven Greenpeace, Milieudefensie en de Natuur- en Milieufederaties een gezamenlijke persconferentie. Ook in de coalitie zal er topoverleg plaatsvinden. In Nieuws en Co hoor je het laatste nieuws hierover.

Ster advertentie
Ster advertentie