Binnenland
NOS

Nog nooit waren er zoveel rampen als in 2023

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog nooit waren er zoveel rampen als in 2023

2023 is een recordjaar voor rampen en conflicten, dat zegt het Rode Kruis. Aardbevingen, bosbranden, overstromingen, de organisatie ziet ze allemaal toenemen. Derk Segaar is hoofd Internationale hulp van het Rode Kruis en vertelt meer bij het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Warmste jaar ooit

"Tot nu toe hebben we als Rode Kruis noodhulp verleend aan 138 rampen dit jaar. Dat is ongeveer elke 2,5 dag een ramp." Volgens Segaar heeft dit te maken met meerdere factoren. "Het is het warmste jaar ooit. 96% van de rampen zijn weer of klimaat gerelateerd en als het het warmste jaar is zie je daar over de hele wereld de impact van. Daarnaast waren er ook bovengemiddeld veel aardbevingen dit jaar. Denk aan de grote aardbevingen in Turkije en Syriƫ en Marokko natuurlijk, maar ook in Nepal en Afghanistan. Ook zijn er meer mensen ontheemd dan ooit sinds de Tweede Wereldoorlog." 110 miljoen mensen zijn hun huis ontvlucht vertelt Segaar. "Dat zijn aantallen die we echt al heel, heel lang niet hebben gezien. Zelfs voor een organisatie die gewend is om miljoenen mensen tegelijkertijd noodhulp te bieden was dit jaar heel erg veel."

Trauma's

"Waar ik me heel veel zorgen maak is dat er veel rampen zijn die niet veel aandacht hebben gekregen omdat er zoveel rampen tegelijk spelen. Het is ingewikkeld. Gelukkig zijn we mondiaal een hele grote organisatie met 15 miljoen vrijwilligers. Maar als er zo veel tegelijk gebeurt merk je niet alleen dat het geld op gaat, maar ook dat veel medewerkers onder stress komen te staan. Burn-out, trauma's", legt Segaar uit. "Maar het ergste is dat veel mensen niet de hulp krijgen die nodig is."

item rode kruis

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie