Binnenland
AVROTROS

Voorkom economische euthanasie bij je huisdier: 'Houd minimaal 2000 euro achter de hand'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorkom economische euthanasie bij je huisdier: 'Houd minimaal 2000 euro achter de hand'

Je huisdier in laten slapen, omdat je de hoge dierenartskosten niet kunt betalen. Dat wordt ook wel 'economische euthanasie' genoemd. Het klinkt wellicht als iets onwaarschijnlijks, maar het gebeurt in ons land. Kelly Kessen, dierenarts bij Dier&Recht, vreest dat het aantal van dit soort gevallen nog behoorlijk zal stijgen door de impulsaankopen van een huisdier tijdens de coronacrisis, vertelt zij in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Kessen heeft zelf vijftien jaar als dierenarts in een praktijk gewerkt. "Daar kwam ik regelmatig in aanraking met mensen die de medische kosten niet konden of niet wilden betalen. Heel triest."

Kopen zonder nadenken

Tijdens de coronacrisis is de aankoop van een huisdier fors gestegen. Dat laat meer dan ooit zien dat mensen een pup kopen, zonder erover na te denken welke kosten en verantwoordelijkheden dat met zich meebrengt. Daar komt bij dat mensen wellicht hun baan zijn verloren en komen we straks in een economische crisis terecht.

Een goed voorbeeld is het feit dat in de laatste tijd veel mopshonden en Franse bulldogs zijn aangeschaft. Hondjes die in Nederland niet meer gefokt mogen worden, vanwege benauwdheidproblemen. Toch gaan illegale fokkers er stug mee door en houdt de consument de handel in stand door de pups te kopen.

Kessen: "Die hondjes worden gewoon aangeboden en verkocht via Marktplaats. Deze soorten hebben operaties nodig om de luchtwegen te verruimen. De vraag is of mensen die deze hondjes kopen daarvan op de hoogte zijn als ze het dier kopen en de volgende vraag is of ze die operatie wel kunnen betalen."

Hoever kunnen dierenartsen gaan?

Als arts, maar ook als dierenarts leg je een eed af waarbij je verklaart dat je als dierenarts verplicht bent om elk dier te helpen. Maar hoe ver kun je daarin gaan als dierenarts? "Als je de problemen van al die baasjes die het niet kunnen betalen altijd moet overnemen, kun je dadelijk je brood zelf niet meer betalen", zegt Kessen.

Als dierenarts word je op dat soort moment dus voor een ethische kwestie gesteld. Dierenartsen zullen altijd hun best doen om in belang van het dier te handelen. Soms wordt daarom gezocht naar een ander baasje die financieel wel voor het dier kan zorgen en zo economische euthanasie te voorkomen.

Zoveel geld moet je hebben voor medische kosten

Uit een onderzoek van dierenspeciaalzaak Pets Place blijkt dat slechts vier procent van de Nederlandse huisdiereigenaren hun dier heeft verzekerd tegen medische kosten. "Als jij maandelijks kan sparen voor je huisdier, kun je de afweging maken of je voor een verzekering gaat of dat je het bedrag zelf opzij zet", aldus Kessen.

Als advies geeft Kessen om minimaal 2000 euro achter de hand te hebben voor een onverwachte medische behandeling van je hond. Heb je dat geld niet? Dan is een dierenverzekering wellicht de uitkomst. Dan heb je meer zekerheid dat je de kosten kunt betalen.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie