Binnenland
AVROTROS

Geen grote evenementen tot er een vaccin is: '80 procent van tentenbranche is na een jaar failliet'

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen grote evenementen tot er een vaccin is: '80 procent van tentenbranche is na een jaar failliet'

In een brief aan de Tweede Kamer liet minister de Jonge (CDA, Volksgezondheid) weten dat evenementen pas weer georganiseerd mogen worden als er een vaccin is. Een grote klap voor de branche, en dus ook voor de tentenbouwers. Uit een enquête van de branchevereniging blijkt dat 80 procent van de leden verwacht na een jaar failliet te zijn.

"In Nederland zijn er 275 verhuurbedrijven, er zijn zo'n 5.500 mensen in de branche werkzaam", legt Martijn van den Broek van Van Ham Tenten & Podia uit. "De omzet is 450 miljoen euro. De verwachting van mij en onze collega’s is dat we ongeveer 385 miljoen euro mislopen dit jaar."

Tentenbouwer Martijn van den Broek over 'pas evenementen bij vaccin'

Grote festivals

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg reageerde bij 3FM verslagen. "Ik ben nog wel optimistisch, maar ik hou er ook rekening mee dat het in 2021 ook niet kan doorgaan. Het is verschrikkelijk, en ik word er heel verdrietig van. Maar het is zo."

Tentenbouwer Van den Broek snapt wel dat de regering dit soort mega-evenementen afgelast, maar hij zou graag onderscheid zien tussen verschillende evenementen.

"Er zijn lokale, regionale, nationale en internationale evenementen. Dat die laatste niet mogen, met bezoekers uit 150 landen, dat is logisch. Maar waarom kan een dorpsfeest, met afstand, niet op een gegeven moment gewoon weer?"

In de steek gelaten

"Nu wordt gezegd: 'totdat er een vaccin is, mogen jullie niks'. Maar straks mag een bruiloft van 100 mensen in een gebouw wel, maar buiten in een tent niet. En dat terwijl we daar misschien nog wel meer afstand kunnen houden", gaat Van den Broek verder. "Op dit moment voelt het alsof we in de steek worden gelaten."

De tentenbouwer probeert nu met de productie van desinfectiemiddel het hoofd boven water te houden. "De eerste 10.000 flacons zijn al verkocht", zegt Van den Broek tevreden. "Ik ben niet de enige: zo’n vier op tien tentenbouwers is inkomsten buiten de branche aan het zoeken."

Toekomstperspectief

Van den Broek wil graag een stip op de horizon. "Eerst was dat 1 september. En je hebt ook toekomstperspectief nodig, bijvoorbeeld bij de bank. De onzekerheid zorgt ervoor dat je niet kunt acteren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie