Binnenland

'Russen hebben compromitterende informatie over Trump'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Russen hebben compromitterende informatie over Trump'

[NOS] Rusland heeft mogelijk compromitterende informatie van persoonlijke en financiële aard over de aankomende Amerikaanse president Trump. Dat staat in geheime documenten die vorige week zijn gepresenteerd aan Trump zelf en aan president Obama. Een Amerikaanse overheidsfunctionaris heeft dat bevestigd.

De hoogste bazen van de belangrijkste diensten van het land - de nationale inlichtingendienst, de FBI, de CIA en de NSA - hebben de twee vorige week bijgepraat over de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen. Bij het rapport daarover hoort ook een memo van twee pagina's waarin staat dat de Russen belastende informatie over Trump hebben. Of de informatie authentiek is, is overigens niet zeker.


'Russen hebben compromitterende informatie over Trump'


Geheim agent

De FBI onderzoekt nog wat ervan klopt, maar de topfunctionarissen vonden het toch nodig de komende president erop te wijzen dat er in kleine kring mogelijk belastende informatie over hem rondgaat. Behalve aan Trump en Obama is het memo alleen beschikbaar gesteld aan vooraanstaande Congresleden die zich bezighouden met de inlichtingendiensten.

De informatie is volgens nieuwszender CNN afkomstig van een voormalige geheim agent van de Britse inlichtingendienst MI6, die nu als consultant werkt. Het is niet duidelijk wat zijn status is en hoe de diensten hem inschatten, maar het lijkt er dus op dat hij serieus wordt genomen.

Tot nu toe was alleen bekendgemaakt wat de Russen wisten over Hillary Clinton en hoe ze de e-mails van de Democraten hadden gehackt. Maar nu doemt het beeld op dat er tijdens de campagne voortdurend contact is geweest tussen mensen van Trump en vertegenwoordigers van de Russische regering.

Er was Moskou veel aan gelegen om Trump in het zadel te helpen, maar dat was al duidelijk. Daar tegenover staat nu dus dat Rusland ook informatie zou hebben over Trump die zo pikant is dat hij mogelijk chantabel is. "De [Russische geheime dienst] FSB heeft door zijn activiteiten in Moskou voldoende informatie over Trump om hem te kunnen chanteren", schrijft de bron in het memo.

Golden shower

Ondanks alle onzekerheid publiceert website Buzzfeed een 35 pagina's tellend document waar de informatie over Trump op gebaseerd zou zijn, met de meest bizarre details. Er staat een scène in beschreven (.pdf) waarin Trump verblijft in een hotel in Moskou, in de presidentiële suite waarin ook de Obama's hebben overnacht tijdens een officieel bezoek. Het hotel zou door de FSB geheel zijn volgehangen met verborgen camera's en microfoons. Trump, die veel haat koestert jegens de Obama's, bestelt een aantal prostituees die op de kamer ter plekke voor hem moeten urineren, 'golden shower' in het Engels.


Dit nieuws veroorzaakt flinke ophef in de VS, maar bij de nu beschikbare berichtgeving is het moeilijk om te beoordelen wat het precies betekent. Niemand heeft bevestigd dat de rapporten authentiek zijn, hoewel ze al enige tijd rondgaan in Washington.

Het team dat de gang van Trump naar het Witte Huis voorbereidt, wil tegenover CNN niet reageren. Donald Trump, die in de regel communiceert via Twitter of de rechtse tv-zender Fox News, houdt vanmiddag zijn eerste persconferentie. Maar vannacht reageerde hij al via Twitter.Ster advertentie
Ster advertentie