Binnenland

Automatisch remmen om verkeersveiligheid te verbeteren?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Automatisch remmen om verkeersveiligheid te verbeteren?

Moeten touringcars en vrachtwagens worden uitgerust met technologische snufjes als automatische remmen, om zo de verkeersveiligheid te verbeteren en ongelukken zoals vanochtend te voorkomen? Of wordt de chauffeur er juist lui van en gaat deze nog minder opletten?

Luister naar het gesprek in Radio EenVandaag met professor Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven en met Gerard Tertoolen, verkeerpsycholoog:

Automatisch remmen en verkeersveiligheid

Drama op Franse snelweg

Een schoolreisje naar Londen eindigde in de vroege donderdagochtend in een drama op de Franse snelweg. Elf leerlingen en vijf begeleiders van het Strabrecht College in Geldrop moesten naar het ziekenhuis en ook de buschauffeur is met een traumahelikopter naar een hospitaal in Lille vervoerd.

Volgens de leerlingen is de bus achterop een stilstaande of heel langzaam rijdende vrachtwagen gereden. De exacte oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

Nieuwe technieken in slimme auto's bestaan al een tijdje, maar zijn nog geen gemeengoed in touringcars en vrachtwagens. Dat komt waarschijnlijk omdat deze voertuigen een hele lage afschrijvingstijd hebben.

Afleiding

Meneer Steinbuch denkt dat nieuwe technologische snufjes zeker de verkeersveiligheid vergroten op de weg. Hij denkt ook dat dit een ontwikkeling is die op termijn zeker zal worden doorgevoerd.

Gerard Toolen ziet deze ontwikkeling met enig vrezen tegemoet. Hij denkt dat mensen veel minder alert zijn als ze in een auto zitten die zelf van alles kan. Het is nu al zo dat mensen erg zijn afgeleid in de auto. Niet alleen door de smartphone, maar ook door bijvoorbeeld wegdromen of vermoeidheid.

Ster advertentie
Ster advertentie