Binnenland
NOS

FNV doet melding bij Arbeidsinspectie over PostNL: pakketverwerkers doen fysiek te zwaar werk

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV doet melding bij Arbeidsinspectie over PostNL: pakketverwerkers doen fysiek te zwaar werk

Vakbond FNV doet melding bij de Arbeidsinspectie van misstanden op de werkvloer bij PostNL. De pakketverwerkers bij PostNL doen fysiek te zwaar werk en krijgen daar gezondheidsklachten van. Dat blijkt uit een enquête van FNV onder pakketverwerkers.

FNV: pakketverwerkers bij PostNL doen fysiek te zwaar werk


"PostNL is verplicht als werkgever om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. De uitslagen van onze enquête laten zien dat heel veel mensen gezondheidsklachten hebben en dat er te weinig gebeurt op de werkvloer om dat tegen te gaan", zegt Maadey Meuleman, bestuurder bij FNV Post & Pakketten, in het NOS Radio 1 Journaal.

Signalen

"We zien dat bijna iedereen uit de enquête het afgelopen jaar klachten heeft gehad gerelateerd aan het werk." Volgens Meuleman zouden mensen aangeven dat ze soms wel zes verschillende fysieke klachten hebben door het werk. "Ze krijgen geen instructie van PostNL hoe ze dat werk zo goed en veilig mogelijk kunnen doen", zegt ze. "Ook moeten ze te zware pakketten tillen en hebben ze geen hulpmiddelen om te helpen tillen."

Fysiek zwaar

Maaike van Dijk is pakketsorteerder bij PostNL. "Wat ik eigenlijk mijn hele dienst doe, is pakketten tot 31 kilo sorteren met de hand. Dat betekent dat je pakketten uit een rolcontainer moet halen, op de grond moet zetten en dan moet scannen", legt ze uit. "Die rolcontainers moet je ook heen en weer slepen en die wegen max 325 kilo. Die mogen niet zwaarder beladen zijn dat dat, maar in de praktijk zien wij 500 tot 600 kilo containers."

Van Dijk vindt het soms pittig werk. "Soms zitten de pakketten helemaal boven in de container. Dan moet je het boven je hoofd eruit proberen te tillen. Dat gaat soms niet en probeer je maar een beetje, zodat het pakket eruit valt op de grond. Maar dat is ook best gevaarlijk." Als gevolg heeft Van Dijk geregeld last van haar rug, ook vertelt ze dat pakketten soms op de hoofden van collega’s vallen. "Een collega van mij heeft hier een hersenschudding gehad hierdoor."

Melding

FNV maakt er nu een melding van bij de Arbeidsinspectie. "Wij hebben dit probleem eerder onder de aandacht gebracht bij PostNL. Nu hebben we het onderzoek meer gedegen aangepakt. Naar aanleiding van signalen die we kregen van de werkvloer, hebben we het breed uitgevraagd en we zijn wel geschrokken van de resultaten", zegt Meuleman. "We voelen ons genoodzaakt om melding ervan te doen, zodat het heel snel beter wordt op de werkvloer."

Eisen

PostNL heeft deze week het rapport van FNV ontvangen. In dat rapport staan een aantal verbeteringseisen. "De eerste is de goede instructie, die moet herhaaldelijk worden gegeven. Dan weet iedereen hoe je dat werk op een goede manier en verantwoorde manier moet uitvoeren. We horen ook dat het werk gehaast is en dat de werkdruk veel te hoog is", zegt Meuleman. "Mensen voelen niet de gelegenheid om dat werk op een goede manier te doen. Er moeten genoeg mensen op de werkvloer zijn en ze moeten een maximaal gewicht van 23 kilo hanteren. Ze moeten ook zorgen voor hulpmiddelen op de werkvloer."

Ook wil FNV dat er meer vaste krachten komen, nu zouden er veel uitzendkrachten op de werkvloer lopen. "Die zijn vaak niet goed op de hoogte van de regels en iets minder goed ingewerkt. Ze hebben ook een kwetsbare positie en zijn vaak bang om zich uit te spreken, je weet dan nooit of je dan wel de volgende week wordt ingeroosterd."

RJN postnl

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie