Binnenland

Toestel koor Russische strijdkrachten neergestort

foto: Facebookfoto: Facebook
  1. Nieuwschevron right
  2. Toestel koor Russische strijdkrachten neergestort

[NOS] Een Russisch militair toestel is kort na het opstijgen in Sotsji van de radar verdwenen en neergestort in de Zwarte Zee. Aan boord waren 92 mensen, onder wie 68 leden van het beroemde Alexandrov Ensemble en negen journalisten en cameramensen.

Het toestel, een Tupolev Tu-154, was op weg naar Latakia in Syrië. Het maakte enkele minuten na het opstijgen een manoeuvre boven de Zwarte Zee, toen het van de radar verdween. Een reddingsteam heeft het vliegtuig gelokaliseerd. Wrakstukken liggen ongeveer anderhalve kilometer uit de kust, op een diepte van 50 tot 70 meter.

De kans dat inzittenden de crash hebben overleefd is erg klein.

Het Alexandrov Ensemble is het officiële koor van de Russische strijdkrachten. De groep zou in Syrië op de militaire basis van Latakia optreden voor Russische militairen. Onder de 68 leden van het ensemble waren niet alleen zangers, maar ook dansers en musici.

Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp is het koor erg beroemd in eigen land. "Je kunt de impact van deze vliegramp vergelijken met die van de crash waarbij onlangs het Braziliaanse voetbalteam Chapecoense omkwam."

Onder de inzittenden was volgens Russische media ook Elizaveta Glinka, ook wel bekend als Dr. Lisa. Zij is in Rusland bekend vanwege haar jarenlange inzet voor slachtoffers in oorlogsgebieden.

Oud vliegtuig

Groot Koerkamp zegt dat het nog te vroeg is om iets over de oorzaak te zeggen. "Maar een terroristische aanslag lijkt uitgesloten. Mogelijk gaat het om een technisch mankement of menselijke fout."

Het Tupolev-toestel is volgens hem een oud model, dat al jaren wordt gebruikt door de Russische strijdkrachten. "Veel Tupolevs zijn inmiddels vervangen door modellen van Boeing en Airbus, maar het leger wil wel een aantal toestellen van Russische makelij blijven gebruiken."

Minister Sjojgoe van Defensie coördineert de zoektocht naar overlevenden in de Zwarte Zee.

Ster advertentie
Ster advertentie