Binnenland
EO

Onderwijs wacht grote uitdaging met komst Oekraïense kinderen: 'Lerarentekort is al ingewikkeld genoeg'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderwijs wacht grote uitdaging met komst Oekraïense kinderen: 'Lerarentekort is al ingewikkeld genoeg'

Het kabinet houdt rekening met 15.000 tot 25.000 Oekraïense kinderen die binnenkort in Nederland naar school moeten. En dat terwijl het Nederlandse onderwijs al kampt met een lerarentekort. In Dit is de Dag vertelt Danielle Woestenberg, voorzitter van vakbond CNV Onderwijs, dat dat een uitdaging gaat worden. "We hebben nog te maken met de naweeën van corona. Er is sprake van een leraren- en schoolleiders tekort."

Hoe gaan we Oekraïense vluchtelingen onderwijs geven?

Ook Karin Straus, voorzitter van Algemene Vereniging Schoolbestuurders (AVS), vindt het terecht dat er zorgen zijn bij schoolleiders. Of het lukt om al die kinderen onderwijs te bieden, hangt volgens haar af van de hulp die scholen krijgen in het faciliteren en organiseren. "Het is met het huidige tekort van schoolleiders en leraren al ingewikkeld genoeg om het georganiseerd te krijgen."

In een peiling onder de leden van de Algemene Vereniging Schoolbestuurders, gaf 95% van de schoolleiders aan dat ze bereid zijn kinderen op te nemen. Als oplossing voor het toch al nijpende lerarentekort noemt Straus ook het inzetten van gepensioneerde leerkrachten. "Als mensen willen helpen en het is in hun voormalig beroep, wat is er dan mooier om je hiervoor te kunnen inzetten", zegt Straus.

Iets wat de scholen ook zou kunnen helpen volgens Straus, is hulp van mensen die meekomen uit Oekraïne. "Mensen die daar al in het onderwijs gewerkt hebben, ook in zetten bij het onderwijs in Nederland." Ook burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, ziet dat zitten. In zijn gemeente zijn al Oekraïense kinderen die onderwijs krijgen in de internationale schakelklas.

Ook mbo een probleem

Volgens Woestenberg kan er nog meer aandacht naar mbo. "Wat wij een gemiste kans vinden, is dat in de handreiking die naar gemeenten is gegaan, het mbo niet als oplossing wordt genoemd." Naast de kinderen die basisonderwijs en voortgezet onderwijs nodig hebben, komen er ook oudere kinderen naar Nederland. "Het mbo heeft hele goede voorzieningen en een verbinding met het bedrijfsleven, om mensen perspectief te bieden", zegt Woestenberg.

Burgemeester Jos Wienen sluit zich daar bij aan. "Je gaat het zo goed mogelijk nu allemaal organiseren. En daar horen ook leerlingen bij die meer gebaad zijn bij bijvoorbeeld het mbo."

Kinderopvang

Marieke Postma, voorzitter LOWAN, sluit daarop aan dat er ook naar kinderopvang gekeken moet worden, aangezien er veel Oekraïense vrouwen met kinderen naar Nederland komen. Door middel van stageplaatsen vanuit de mbo-opleiding kinderopvang, zou dat met behulp van studenten kunnen worden opgevangen. "Daar zou je ook een win-win situatie kunnen creëren. Dan heb je ook het voordeel van Oekraïense mensen die zich daarvoor zouden willen inzetten, dat kinderen die de taal spreken ook gelijk in die vertrouwde taal begeleiding krijgen."

Volgens burgemeester Wienen is het nu zaak om alles snel te regelen. "Hands on, zo snel mogelijk, en zo goed mogelijk werken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie