Binnenland

Het gaat goed met de bultrug

foto: FOTOGRAAF: VALEORAfoto: FOTOGRAAF: VALEORA
  1. Nieuwschevron right
  2. Het gaat goed met de bultrug

De bultrug wordt niet meer met uitsterven bedreigd. De wereldwijde beschermende maatregelen om het bestaan van deze walvis te waarborgen, hebben hun vruchten afgeworpen. Dat meldt de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een oceanografisch instituut.

Populaties groeien

Bultrugpopulaties in kustgebieden van Zuid-Amerika, Madagascar, Alaska, Groenland, Japan en Australië floreren. De NOAA onderzocht veertien leefgebieden van de walvis en constateerde dat de populaties overal flink zijn gegroeid. In de jaren zeventig werd wereldwijd alarm geslagen over de slinkende populaties.

Verbod walvisjacht

Met name de commerciële walvisvaart was debet aan het dreigende uitsterven van de bultrug. In 1982 kwam er een verbod op de walvisjacht, waarvan de bultrug flink heeft geprofiteerd, aldus de NOAA.

In Nederland

In 2004 spoelde een jonge bultrug aan op Vlieland. De burgemeester van het Waddeneiland vond het maar lastig en liet het dier begraven op de Vliehors, het strand waar het vrouwtje van negen meter haar laatste adem uitblies. Toen deskundigen op Texel daarvan hoorden waren ze met stomheid geslagen.

Het was immers een van de eerste bultruggen die zich in de Noordzee had laten zien. Met man en macht werd het dier weer uitgegraven. Het complete skelet hangt sindsdien aan het plafond van de nieuwe walviszaal van Ecomare.

Het bultrugraadsel

In duizend jaar werd er nooit een bultrug gezien in het Nederlandse deel van de Noordzee. Tot 7 oktober 2003: voor het eerst spoelt een bultrug dood aan op de Maasvlakte. Sindsdien worden deze bijzondere walvissen met regelmaat zwemmend of strandend gezien. Ook voor walvisexpert Kees Camphuysen blijft het raadselachtig, vertelde hij in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels.

Ster advertentie
Ster advertentie