Binnenland

In 2017 extra overlast door eikenprocessierups verwacht

foto: FOTOGRAAF: PAULKREIJGERfoto: FOTOGRAAF: PAULKREIJGER
  1. Nieuwschevron right
  2. In 2017 extra overlast door eikenprocessierups verwacht

Het voorjaar van 2017 kan het seizoen van de eikenprocessierups worden. En dat betekent extra overlast voor de mens. Die verwachting is gebaseerd op het grote aantal eikenprocessievlinders dat dit jaar is gevangen.

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups in Wageningen spreekt van grote overlast volgend jaar. ,,Het is aannemelijk dat de sterke toename van het aantal vlinders zich volgend jaar vertaalt in een sterke toename van het aantal eikenprocessierupsen en er daarmee toename van overlast voor mens en dier te verwachten is", aldus het kenniscentrum op de website Nature Today.

Vervijfvoudiging van populatie

Wat de oorzaak is, is nog onduidelijk. Mogelijk zijn er minder nesten bestreden. ,,Als nesten niet worden geruimd kan er een vervijfvoudiging van de populatie ontstaan in het daarop volgende jaar". De grootste toename van het aantal vlinders heeft zich dit jaar voorgedaan in de noordelijke provincies. Daar werden ruim drie keer zoveel eikenprocessievlinders gevangen dan in 2015.

Brandharen

De rups heeft brandharen die huid, ogen en luchtwegen irriteren. Zo'n 25 jaar geleden dook de eikenprocessierups op in Noord-Brabant. Sinds die tijd heeft het insect zich verder verspreid over het land.

Herkenning en nesten

De eikenprocessierups is te herkennen aan lange grijze lichaamsharen (dit zijn overigens niet de brandharen), grijze flanken en een zwarte streep op de rug. De rupsen verblijven in nesten op eikenbomen en verplaatsen zich in processie door de boom. De nesten hebben het formaat van een tennisbal en soms van een voetbal. Bij zware aantastingen zijn complete “dekens” van rupsen zichtbaar.

Rehouweling filmde deze zomer een lange rij eikenprocessierupsen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tips om overlast te voorkomen:

  • Vraag bij activiteiten in de buurt van eikenbomen eerst bij de boomeigenaar of er eikenprocessierupsen in de bomen aanwezig zijn.
  • Vermijd verblijf binnen het kroongebied van eikenbomen die aangetast zijn door eikenprocessierups.
  • Zorg dat kinderen en huisdieren niet in de buurt van eikenprocessierupsen verblijven.
  • Ga vooral niet zelf bestrijden en schakel een professioneel bedrijf in, de gevolgen van een onprofessionele aanpak kunnen veel overlast voor uzelf en uw omgeving veroorzaken.
  • Meld een aantasting bij uw gemeente.
  • Bij ernstige allergische reacties, benauwdheid, koorts, en oogproblemen naar aanleiding van blootstelling aan brandharen dient u contact op te nemen met de huisarts. Voor mensen die nooit in contact zijn geweest met de brandharen kan het 8 uur duren voordat allergische reacties ontstaan.De rups heeft brandharen die huid, ogen en luchtwegen irriteren. Zo'n 25 jaar geleden dook de eikenprocessierups op in Noord-Brabant. Sinds die tijd heeft het insect zich verder verspreid over het land.

Bekijk ook de TV-reportage over de eikenprocessierups van Vroege Vogels.

Bron: ANP, Vroege Vogels, NatureToday

Ster advertentie
Ster advertentie