Binnenland
EO

'Verbied beurzen voor exotische dieren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verbied beurzen voor exotische dieren'

Beurzen waar exotische dieren verkocht worden, moeten verboden worden. Dat stellen vijf dierenwelzijnsorganisaties in een oproep aan minister Staghouwer. "Als je daar leert dat een python in een plastic bakje past als je hem maar lang genoeg oprolt, dan gaat daar een verkeerd signaal van uit", stelt David van Gennep van Stichting AAP in in Dit is de Dag.

"Die dieren worden op een totaal verkeerde manier tentoongesteld," constateert Van Gennep, wijzend op een beurs die afgelopen weekend in Houten plaatsvond. "Daarnaast worden de dieren van heinde en verre aangevoerd en zitten ze dus vaak in een busje te wachten. Vervolgens gaan ze ook nog eens op de verkeerde manier van hand tot hand."

Ondergronds

Gerrit Hofstra van Dibevo deelt het belang van goede welzijnsregels voor de exotische dieren. "Dieren die je voor je plezier houdt, die moet je zelf ook wat plezier in hun leven kunnen geven." Maar volgens hem leidt een verbod op de beurzen juist tot meer onveiligheid voor de dieren. "Een beurs is heel zichtbaar en daar wordt zeer duidelijk en intensief gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ik ben bang dat als we die beurzen gaan verbieden, het houden en de handel zeker zal blijven en gedeeltelijk ondergronds en ongecontroleerd gaat worden."

Van Gennep denkt niet dat een verbod leidt tot meer illegaliteit en wijst daarbij naar onze zuiderburen. "In België zijn dit soort beurzen ook aan banden gelegd, daar zie je niet dat de illegaliteit toeneemt. We moeten niet zeggen: omdat het een risico is dat mensen gaan stelen, gaan we diefstal legaliseren."

Bovendien hoeft het hoúden van exotische dieren voor Van Gennep niet verboden te worden. "Ik zou er veel meer voor pleiten dat opgeleide mensen deze dieren verkopen vanuit de terraria waar de dieren een fatsoenlijk leven hebben, waar ze schuilmogelijkheden hebben en op fatsoenlijke temperatuur gehouden worden."

Beurzen exotische dieren verbieden?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie