Mensenhandelaren blijken jonger dan 23 jaar
- Nieuws
- Mensenhandelaren blijken jonger dan 23 jaar
De afgelopen jaren worden mensenhandelaren steeds jonger. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de daders jonger is dan 23 jaar. Veel slachtoffers willen geen melding maken vanwege angst of schaamte. De cijfers vertellen daarom maar de helft van het verhaal. De nieuwe podcast van Alicante gaat over de onzichtbare wereld van mensenhandel.
#35 - Dus je bent een 23-jarige mensenhandelaar: 'Ik heb loopjongens van 12 jaar geronseld' (S02) - Alledaagse Vragen
Uitbuiting
Mensenhandel is een verzamelnaam voor situaties waarin iemand door een ander wordt uitgebuit. Het is te verdelen in verschillende vormen: binnenlandse seksuele uitbuiting, grensoverschrijdende seksuele uitbuiting, arbeids-, en criminele uitbuiting van mensen. Uit onderzoek blijkt dat Nederland jaarlijks tussen de vijfduizend en 7,5 duizend slachtoffers telt. Het gaat om zowel kinderen als volwassenen, en om zowel mannen als vrouwen.
Loopjongens
Voor de podcast van Alicante ging verslaggever Shayno Numansen in gesprek met een dader van criminele uitbuiting. Op zijn 14e werd hij drugsdealer. "Ik had een onveilige thuissituatie en wilde macht krijgen op straat. Ik denk dat het probleem altijd thuis begint". In zijn tienerjaren ronselde hij ook loopjongens van 12 jaar. "Op dat moment denk je alleen aan de macht en sta je niet stil bij wat je die kinderen aandoet. Ik praatte mezelf soms ook aan dat ik ze juist hielp hiermee. Als ik erop terugkijk schaam ik mij dood. Ik ben nu uit dat wereldje gestapt maar deze kinderen zitten er nog wel in". Volgens de dader speelt social media een grote rol in de jonge leeftijd van mensenhandelaren. "We zien allemaal de influencers met hun dure spullen, maar we hebben geen geld. Het makkelijkste is dan om de straat op te gaan en snel geld te verdienen."
Slachtoffers
Herman Bolhaar, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, maakt zich ‘grote zorgen’ over jonge en vaak minderjarige slachtoffers. In sommige gevallen hebben slachtoffers van deze uitbuiting problematiek in eerste instantie niet het belang om een melding te maken. Dit komt omdat ze onder druk staan. Daarnaast hebben slachtoffers niet altijd door dat ze een slachtoffer zijn. "Er zijn mensen die zo weinig in hun opvoeding en sociale omgeving meekrijgen over grenzen stellen, dat ze bijna het idee hebben dat je geen grenzen hoeft te stellen. Daardoor heb je geen kader. Als je dan niet oppast, dan kan alles gebeuren", zegt Bolhaar.
Regio
Mensenhandel is niet iets van de grote stad, maar komt overal in Nederland voor. Zo ook in Twente. Het kenniscentrum mensenhandel in Twente richt zich op potentiële, vermoedelijke en daadwerkelijke slachtoffers, verdachten en daders op het gebied van mensenhandel. Slachtoffers vinden het makkelijker om contact met ze op te zoeken dan met de politie. Sommige slachtoffers geven aan geen vertrouwen te hebben in de politie. Volgens het kenniscentrum zijn signalen van uitbuiting niet altijd even makkelijk te herkennen. Bij deze complexe vorm van criminaliteit geldt: 0+0+0=3. Door signalen te bundelen komt het grotere geheel pas in beeld. Hun advies is om vooral contact te zoeken met deskundigen op dit gebied. Alleen samen kunnen we de uitbuiting van mensen een halt toeroepen.
Alicante
Elke week brengt Alicante je een nieuw verhaal. Een verhaal waar je het met je vrienden over wil hebben. Een verhaal dat nog niet in het nieuws is, maar er wel hoort. Een verhaal dat je als twintiger kunt herkennen, maar waarvan je ouders denken: ‘hoe dan?!' Heb je een onderwerp of ken je een persoon waar Alicante een verhaal over moet maken? Stuur ons een bericht via Alicante@radio1.nl of DM via insta: @Alicante_NPORadio1.