Binnenland
NOSNTR

Burgemeester over MVV-fans: 'Als jullie een knokploeg worden, ben ik er klaar mee'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester over MVV-fans: 'Als jullie een knokploeg worden, ben ik er klaar mee'

In steeds meer steden willen burgers het heft in eigen hand nemen, om hun woonplaats te beschermen tegen de rellen. In Maastricht liepen gisteravond leden van de Angel Side, de harde kern van voetbalclub MVV, een ronde door het centrum.

"Ik ben ongelofelijk opgelucht dat we gisteravond geen geweldplegingen en vernielingen hebben gehad", zegt Annemarie Penn-te Strake, de burgemeester van Maastricht in Nieuws en Co.

Of dat dankzij de inzet van de fans was, laat ze in het midden. "Dat weet je natuurlijk nooit. We hebben vooral de social media afgelopen." Daar houden de relschoppers contact met elkaar. "Wat wel heel mooi is, is dat Maastrichtenaren opstaan en zeggen: wij willen niet dat onze stad beschadigd wordt."

Beelden van de MVV-fans in Maastricht van gisteravond:

Wat de burgemeester wel ziet, is dat met het samenkomen van de fans de coronamaatregelen werden overtreden. "Dat is een kwestie van keuzes maken. Maar we hebben gezegd dat het allerbelangrijkste was dat er geen vernielingen waren. Dat is nu even belangijker dan de anderhalve meter."

Knokploeg

De inzet van de fans was volgens de burgemeester niet dat de politie het te zwaar had. "We hadden juist heel veel manschappen klaarstaan. Maar als mensen door de stad lopen en zeggen: wij accepteren dit niet, dan mag van mij wel."

Maar de burgemeester had van tevoren wel aangegeven dat ze geweld niet zou tolereren. "Ik heb gezegd: als jullie een knokploeg worden, dan ben ik er helemaal klaar mee. Als ze in gevecht zouden komen met andere mensen, dan is de politie aan de beurt. En niemand anders dan de politie."

"Maar dat kan snel anders zijn. Ik ben ook niet naïef. Voor nu is het goed gegaan. Ik heb gezegd dat het geen klokploeg mag worden, anders ging de politie 'vol erop' en dan is het ook klaar."

Voor de klok van negen uur waren de MVV-fans ook vertrokken, in verband met de avondklok.

'Was verrassend'

Meer dan eens komen voetbalfans slecht in het nieuws, waar confrontaties met de politie geen uitzondering zijn. "Dit was voor het eerst dat het andersom was", zegt Penn-te Strake. "Dat was verrassend."

"Ze hebben nu iets laten zien dat intrinsiek goed is. Dat je tegen geweld bent in je stad. En ik snap ook heel goed dat je er anders naar kan kijken. Maar voor mij zijn strafbare feiten de grens", besluit ze.

maastricht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie