Binnenland

Deuk in imago Willem-Alexander door Griekse vakantie

NOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Deuk in imago Willem-Alexander door Griekse vakantie

De mislukte vakantie van koning Willem Alexander en zijn gezin naar Griekenland zijn een flinke deuk in het imago van de vorst. Dat zegt NOS koninklijk huis-verslaggever Kysia Hekster in het NOS Radio 1 Journaal. "De koning wil juist onberispelijk zijn en van onbesproken gedrag. Dit is geen goed nieuws voor hem."

Gisteren kwam bij toeval naar buiten dat de koning en zijn gezin naar Griekenland waren vertrokken voor een vakantie. De koning heeft daar een vakantiewoning. Dat werd niet officieel gecommuniceerd, maar vliegtuigspotters hadden het regeringsvliegtuig zien vertrekken. De Rijksvoorlichtingsdienst kwam later met de bevestiging dat de koning inderdaad op vakantie was.

Randen van de maatregelen

Dat leidde tot verbazing en irritatie. Het feit dat de koning op vakantie ging viel bij veel mensen slecht, ook al was er formeel niets op aan te merken, aangezien de Griekse bestemming geel is en dus toegestaan. Dat de koning met deze reis de randen van de coronamaatregelen opzocht werd hem niet in dank afgenomen.

Gisteravond besloot de koning zijn vakantie af te breken. In een verklaring schreven hij en koningin Máxima dat ze er geen twijfel over willen laten bestaan dat het noodzakelijk is dat de richtlijnen worden gevolgd. 'De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij.'

Maatschappelijke antenne

Voor Kysia Hekster is het duidelijk dat de maatschappelijke antenne van de koning niet heeft gefunctioneerd. "Iedereen wil natuurlijk heel graag weten: wat is er gebeurd, wie heeft de koning op andere gedachten gebracht? Heeft premier Rutte gebeld of iemand anders? Zijn ze daar zelf tot inzicht gekomen om de koffers maar weer te gaan pakken?"

De vraag is of dat ooit naar buiten zal komen. Premier Rutte is verantwoordelijk en die mag er niets over zeggen. Overigens meldde de RVD gisteren dat Rutte wist van de reis van het koninklijk gezin. In de Tweede kamer zijn daarover de nodige wenkbrauwen opgetrokken. D66-Kamerlid Sneller heeft de schriftelijke vragen al ingediend, zei hij in het Radio 1-Journaal.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie