Binnenland

'Ruimte voor positiviteit. Er is al genoeg slecht nieuws'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ruimte voor positiviteit. Er is al genoeg slecht nieuws'

[AVROTROS] Gerda Havertong die oproept verschillen tussen mensen te omarmen, het bewust inlassen van een klaagvrije dag voor jezelf. Of waarom we wat vaker naar iemand die we niet kennen moeten glimlachen, gewoon omdat dat een goed gevoel geeft. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander. Of waarom we naar de gemeente moeten stappen om meer groen te vragen, want meer groen maakt ieders leefomgeving prettiger. Of waarom je moet gaan schilderen als je je rot voelt. Het zijn de inspirerende verhalen van de eerste Optimisten, verhalen die hun uitwerking niet hebben gemist.

Ruimte voor een positief geluid. Ruimte voor inspiratie. Ruimte voor een blij gevoel. Dat waren de ingrediënten die bij de redactie naar boven kwamen toen we bij Radio EenVandaag op zoek waren naar een nieuwe rubriek. Er is al genoeg slecht nieuws was het credo, waarom niet iets waren mensen een goed gevoel van krijgen. En dat sloot precies aan bij de geluiden die ook in de samenleving te horen zijn. Mensen hebben steeds meer behoefte aan ook iets positiefs. De Optimist was geboren.

Een plek waar mensen, van Bekende Nederlanders tot de pastoor uit uw dorp, hun positieve boodschap kwijt kunnen. Een podium waar het de bedoeling is om andere mensen te inspireren en aan te sporen tot kleine veranderingen om zo de samenleving een beetje mooier te maken. We zijn nu enkele weken verder, en elke optimist was enthousiast. Het leverde een schat aan mooie verhalen op.

Toch heb ik mezelf van het begin af aan afgevraagd; als ik daar zou staan, waar zou ik het dan over hebben? Waar word ik blij van, waar de wereld ook een beetje mooier van wordt? Het heeft me weken bezig gehouden, zo makkelijk is het dus niet. Tot vorige week. Na een bezoek aan de Radiodays, waar radiomakers vanuit heel Europa bij elkaar komen om te praten over nieuwe ontwikkelingen op radiogebied. Daar spraken mensen die gepassioneerd over hun ideeën en hun werk waren en volle zalen daarvan wisten te overtuigen. Ik had geen zin in deze twee dagen zal ik heel eerlijk zeggen. Ik had daar geen tijd voor vond ik. Maar ik ben blij dat ik ben geweest, zo blij dat ik me heb laten inspireren door anderen, me daarvoor heb opengesteld. En even uit mijn eigen dagelijkse routine ben gestapt. Wat zou mijn pleidooi zijn? Stel je open en ga op zoek naar mensen die jou inspireren. Maar dat kan alleen als je open staat om je te laten inspireren. Ik ben er van overtuigd dat je dan helemaal niet zo ver hoeft te zoeken en er in je eigen omgeving al genoeg mensen te vinden zijn.

En kom je er toch niet uit? Luister dan gewoon elke werkdag rond 14.30 uur naar NPO Radio 1, EenVandaag naar de Optimist. Er is al genoeg negativiteit in de wereld.

Ster advertentie
Ster advertentie