Binnenland
NOS

Brabants provinciebestuur beëdigd: ‘Brabant heeft een stabiel, rustig bestuur nodig’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brabants provinciebestuur beëdigd: ‘Brabant heeft een stabiel, rustig bestuur nodig’

Afgelopen vrijdag werd het provinciebestuur van Noord-Brabant beëdigd. De samenwerking tussen het CDA en Forum voor Democratie deed in de weken daarvoor veel stof oplaaien. Fractievoorzitter Eric de Bie vertelt in NOS Met het Oog op Morgen over het nieuwe bestuur en wat de partijen willen bereiken.

Video niet beschikbaar

Er was veel om te doen dat Forum en het CDA in de provincie Noord-Brabant samen zouden gaan werken. Maar in de provincie zelf werd dat gevoel niet herkend, zegt de Bie. "Wij hebben geen twijfel gezien in de provincie. Anders waren we er ook niet aan begonnen."

Toch schrijft Omroep Brabant in een liveblog dat 'de geest van Thierry Baudet boven het debat van het Brabants bestuurakkoord zweeft'. De politicus komt regelmatig in de schijnwerpers vanwege opvallende uitspraken. Volgens Eric de Bie staan die los van hoe het provinciaal bestuur te werk gaat. "In Brabant concentreren we ons op het Brabantse. Wij gaan niet in op uitspraken van Haagse politici."

De lijn van Forum voor Democratie wordt wel doorgezet in de provincie. "Wij varen hier een koers die goed is voor Brabant in de geest van het Forum voor Democratie."

Referendum

Eén van de zaken die in het bestuursakkoord zijn afgesproken, is het de komst van een correctief bindend referendum. De Bie is daar erg trots op. "Burgers kunnen op deze manier besluiten tegenhouden als zij het er niet mee eens zijn."

De precieze invulling wordt de komende weken duidelijk. Wel is bepaald dat de begroting niet aan een referendum onderworpen kan worden. "Maar we proberen de reikwijdte zo breed mogelijk te houden. En het moet toegankelijk blijven."

Protest

Op de dag van de beëdiging bleek dat niet iedereen het eens is met het bestuur. Buiten waren demonstraties tegen het natuur- en cultuurbeleid. Op het gebied van cultuur geeft de Bie aan dat hij er wel degelijk vertrouwen in heeft. "Ook cultuur gaan we in de tekst van de wet de nodige aandacht geven. Net als sport en vrije tijd."

De eerste weken zal hij zich echter richten op het wennen aan zijn nieuwe rol. "Inlezen, inlezen, inlezen. En kennismaken met nieuwe collega’s."

Provinciebestuur Forum voor Democratie in Noord-Brabant beëdigd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie