Binnenland
BNNVARA

'Maak meer stranden rookvrij'

foto: Rob Buiter - Vroege Vogelsfoto: Rob Buiter - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maak meer stranden rookvrij'

Ruim 1.800 vrijwilligers van Stichting De Noordzee hebben de afgelopen weken het strand afgestruind om afval te rapen. Speciale aandacht was er voor sigarettenpeuken. Want anders dan de meeste rokers denken, blijven de filters uit die weggegooide peuken oneindig lang in de natuur achter, inclusief al het gif dat erin zit, vertelt Eline van Onselen, marien ecoloog bij Stichting De Noordzee, in Vroege Vogels.

Viespeuken!

Plastics en gif

Filters uit sigaretten zijn gemaakt van plastic. Die filters vergaan dus niet, maar vallen langzaam uiteen in microscopisch kleine stukjes. "Vogels en zeedieren hebben daar last van", benadrukt Eline van Onselen, marien ecoloog bij Stichting De Noordzee. Uit eerder onderzoek blijkt bovendien dat die filters ook voor de rokers volkomen nutteloos zijn. Ze heten wel 'filter', maar verlagen de hoeveelheid schadelijke stoffen in de rook niet noemenswaardig.

Rookvrije stranden

Directeur Wytske Postma van Stichting De Noordzee roept gemeenten dan ook op om meer stranden rookvrij te verklaren. Renesse en Katwijk gaven vorig jaar al het goede voorbeeld, dit jaar volgden Goeree-Overflakkee en Den Haag. "Je kan zo'n rookverbod in de open ruimte helaas niet handhaven, maar gemeenten geven met zo'n verbod wel een signaal af: roken en zeker weggegooide peuken horen niet in de natuur", aldus Postma.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie