Binnenland
KRO-NCRV

Voorman horecabranche verwacht dinsdag extra steun kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorman horecabranche verwacht dinsdag extra steun kabinet

Robèr Willemsen, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland, is er vrij zeker van dat het kabinet dinsdag met een verruiming van de steunpakketten komt. Dat is onder meer nodig om de rebellerende achterban die op 17 januari opengaat in toom te houden. Over zijn eigen situatie zegt hij: "Als er geen additionele steun komt en er verandert niks, dan ben ik failliet eind maart", aldus Willemsen bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Restaurant- en caféhouders in zo'n 65 regio's en steden zijn het zat. Volgens de actievoerders gaat dat om duizenden horecagelegenheden. Ze hebben aangegeven per 17 januari open te gaan. Ongeacht of het kabinet het daarmee eens is. Wel zullen ze de coronamaatregelen, die ook in de zomer tussen de twee golven golden, in acht nemen.

‘Ga niet open als dat tegen de wet is’

Onder de actievoerders bevinden zich ook vertegenwoordigers van zijn de vereniging waar Willemsen voorman van is. Hij zegt te begrijpen dat een ondernemer die aan de grond zit, overweegt om open te gaan. Maar zijn standpunt namens KHN is helder: "Ons advies is niet opengaan als dat tegen de wet is."

Op de vraag of hij leden die dat toch doen uit zijn vereniging zet, heeft hij nog geen antwoord. "Nee, zover hebben wij dat nog helemaal niet besproken." Voor Willemsen blijft het een raadsel waarom de horeca al zolang gesloten is. "Wij hebben al acht maanden gevraagd naar de onderbouwing, maar die is steeds uitgebleven."

Onenigheid kabinet over horeca

Wat hem wel duidelijk is, is dat het grootste deel van het kabinet tegen een gedeeltelijke opening van de horeca rond de kerstdagen is. "Een aantal, onder andere de ministers Keijzer en Wiebes van Economische Zaken, zou graag zien dat we weer aan de gang gaan. Die zien daar kansen."

Willemsen gokt dat met name minister De Jonge van Volksgezondheid, dat tegenhoudt. "Economische Zaken wil wel, anderen trappen op de rem."

Druk op kabinet opgevoerd

Voor Willemsen komt de oproep voor verlenging van de steun en het afscheid nemen van de alles-of-niets-aanpak die D66-voorman Rob Jetten vanochtend in het Algemeen Dagblad deed, niet als een verrassing. "Afgelopen vrijdag heb ik uitgebreid met Jetten gesproken. Ik ben blij om de grote lijnen van dat gesprek terug te lezen vanochtend." Hiermee wordt, in combinatie met de 'broeihaard' onder de horecaondernemers, waar Willemsen het kabinet al wekenlang op zegt te wijzen, de druk op het kabinet opgevoerd.

Willemsen zegt inmiddels voor hem positieve signalen te hebben ontvangen. "Ik verwacht dinsdag een forse uitbreiding van de tegemoetkoming vaste lasten. En ik verwacht ook dat men vanaf januari de steunpakketten niet zal afbouwen."

Eerder drong de branchevereniging aan op het uitrollen van field labs. Zogenaamde proeftuinen om te onderzoeken hoe de horeca weer veilig haar deuren kon openen. Ook het Outbreak Management Team adviseerde half oktober het kabinet om te onderzoeken of er bijvoorbeeld onderscheid mogelijk was tussen restaurants en cafés. Met beide is volgens Willemsen "bijzonder weinig gebeurd".

Voor elke 100 euro staatsschuld 60 euro eigen geld

De steunpakketten zijn in de tussentijd niet toereikend. "We hebben op ons eigen vermogen heel hard ingeteerd. In de zomer kwam er weer een beetje vet op de botten, maar dat is er weer volledig af." Over zijn gesprekken met het kabinet vertelt Willemsen: "We proberen altijd zoveel mogelijk in algemeenheden te praten, maar de laatste paar keer zijn individuele situaties, ook die van mij, ter sprake gekomen. En dan zie je dat men toch soms het bewustzijn niet heeft van wat wij zelf als ondernemers in deze crisis bijdragen."

"Ik kan dan prima opnoemen wat ik aan staatsschuld heb gehad, en vertel wat ik er zelf nog bij heb gelegd. Nou, dan schrikt men daar toch van." Willemsen heeft vier horecazaken. Per 100 euro staatsschuld, vertelt hij zo’n 60 euro uit eigen zak bij te moeten leggen.

Voorman horecabranche verwacht dinsdag extra steun kabinet

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie