Omtzigt (CDA): 'Wil van Rutte horen dat de Kamer recht heeft op alle informatie'
- Nieuws
- Omtzigt (CDA): 'Wil van Rutte horen dat de Kamer recht heeft op alle informatie'
Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) wil dat premier Rutte toezegt dat de Kamer recht heeft op alle informatie waar het om vraagt, inclusief alle documenten en notities. Dat zei Omtzigt in 1 op 1, naar aanleiding van van zijn oproep van gisteren aan Kamervoorzitter Arib, om in gesprek te gaan met de premier.
Tijdens een debat gisteren over de affaire met de Kinderopvangtoeslag, waarin duizenden mensen ten onrechte als fraudeur werden bestempeld, bleek andermaal dat de Belastingdienst informatie heeft achtergehouden.
Omtzigt (CDA): ‘Ik wil van Rutte horen dat we recht hebben op alle informatie’
Video niet beschikbaar
Omtzigt zei te hopen op een kort gesprek tussen Arib en Rutte, waarin de premier volmondig toezegt dat het kabinet de Kamer altijd, volledig zal informeren. Maar hij verwacht dat niet: "Tot nu toe stelt het kabinet zich steeds op het standpunt dat ze informatie kunnen delen, maar niet alle documenten hoeven te verschaffen. Dan kunnen ze ook drie zinnetjes sturen, een samenvatting. Dan krijg je niet alle informatie die nodig is", zegt Omtzigt.
De CDA'er vergelijkt zijn positie met die van een accountant die niet alle bonnetjes krijgt. "Die zegt dan ook: ik kan geen aangifte toen."
Witheet
Omtzigt kon gisteren in de Kamer zijn boosheid niet langer verbergen. "Mensen zijn er - onterecht - van beschuldigd fraudeur te zijn, bij de Belastingdienst heet dat: opzet/grove schuld. Dan moet je alles in twee jaar terugbetalen en krijg je geen betalingsregeling. Als dat wat je moet terugbetalen een beetje een groot bedrag is, worden mensen hun huis uit gezet. En als je uit huis wordt gezet, worden soms kinderen uit huis geplaatst. Het stempeltje fraudeur betekent vaak ook het verlies van een baan. Het heeft dus een enorme impact op je leven."
Gisteren werd tijdens het debat duidelijk dat uit een interne memo van de Belastingdienst al veel eerder bleek dat 'de omgang met opzet en grove schuld' niet goed werd toegepast. "Het vier-ogen-principe werd niet toegepast; er keek dus niemand mee." Met die memo is door de Belastingdienst niets gedaan. Ook werd hij niet aan de Kamer gestuurd, terwijl die wel had gevraagd om alle informatie in het dossier.
"In die notitie staat dat ze dat al driekwart jaar wisten. Maar hij is niet naar Donner gestuurd (wiens commissie onderzoek deed naar de toeslagaffaire, red). En omdat Donner dat niet wist, heeft hij in zijn advies niet gezegd: u moet wat doen met de dossiers waarin mensen die onterecht als fraudeur waren bestempeld."
Controle 'erg lastig'
"Het is soms erg lastig" om onder de huidige omstandigheden de controlerende raak als als Kamerlid uit te voeren, zegt Omtzigt. "Er moeten nieuwe omgangsvormen (van het kabinet richting Kamer, red.)over informatie verschaffen", stelt Omtzigt nog maar eens. "Er liggen moties; het kabinet moet gewoon alle documenten, alle informatie, verschaffen als de Kamer daarom vraagt."
Verkiesbaar
Omtzigt neemt deze zomer een besluit of hij zich opnieuw verkiesbaar stelt voor zijn partij. "Die kans is er zeker.", zegt Omtzigt. "Maar ik ga het van de zomer met mijn echtgenote bespreken. Ik denk dat ik nog steeds nuttig werk doe. Maar ik woon in Enschede, we hebben vier dochters. De opvoeding, veel komt op mijn vrouw neer. Mijn werk in Den Haag heeft dus ook consequenties. Als je ervoor kiest, kies je ervoor dit werk nog vier jaar te doen. Dat gaan we bespreken."
Omtzigt (CDA): ‘Ik wil van Rutte horen dat we recht hebben op alle informatie’
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.