Binnenland
NOSNTR

Bellingcat: Nederlandse journalist heeft nauwe banden met Russische geheime dienst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bellingcat: Nederlandse journalist heeft nauwe banden met Russische geheime dienst

Het internationale onderzoekscollectief Bellingcat zegt dat het bewijzen in handen heeft dat het Engelstalige mediaplatform Bonanza Media wordt aangestuurd vanuit Rusland. Bij dat platform werkt een Nederlandse blogger.

Het gaat om Max van der Werff. "Die noemt zichzelf een freelance journalist, maar verkoopt daarnaast ook elektrische fietsen," vertelt Robert van der Noorda, een andere journalist die Van der Werff al langer volgt en voor de Groene Amsterdammer over het Bellingcat-onderzoek schreef. "Vorig jaar kwam hij ineens met dit nieuwe journalistieke project," zegt Van der Noorda in Nieuws en Co.

Bij het platform Bonanza Media werkt naast de Nederlander ook de Russische journalist Jana Jerlasjova. Het duo brengt sinds de oprichting in 2019 verhalen over de ramp met vlucht MH17, waarbij getwijfeld wordt aan de bevindingen van het Joint Investigation Team (JIT) en het Openbaar Ministerie.

Desinformatie

"In Rusland wordt Van der Werff ook opgevoerd als een van de belangrijkste Nederlandse journalisten die kritiek heeft op het onderzoek," zegt Van der Noorda. "Al heeft hij hier weinig invloed op het proces zelf gehad met zijn kritiek."

Volgens Bellingcat bestaat het mediaplatform enkel en alleen om desinformatie te verspreiden. Dit komt naar voren uit e-mails die hackers hebben onderschept. Ook zouden Russische klokkenluiders de data van het telefoonverkeer van twee Russische officieren hebben onderschept en hebben doorgespeeld aan Bellingcat.

Nauwe banden

Hieruit zou blijken dat de twee officieren van de Russische geheime dienst met regelmaat contact hadden met Bonanza Media. Ook kregen ze voor publicatie inzicht in de artikelen en producties van Bonanza Media.

Bovendien, zegt Bellingcat, dat zowel Jana Jerlasjova, een voormalig journalist van staatszender Russia Today, als Max van der Werff toegang kregen om te reizen in gebieden in Oost-Oekraïne waar dit voor andere journalisten op dat moment onmogelijk was.

Onduidelijk is of de oprichting van het platform werd geïnitieerd door de Russen en of er ook financiering vanuit Rusland kwam.

bellingcat mh17

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie