Binnenland
NOSNTR

Gökmen T. spuugt naar rechters, advocaat pleit voor tbs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gökmen T. spuugt naar rechters, advocaat pleit voor tbs

Verdachte Gökmen T. is op de dag dat zijn verdediging aan het woord komt, opnieuw uit de rechtszaal verwijderd. Tegen hem was levenslang geëist, maar zijn advocaat pleit voor een straf die hem de kans geeft ooit terug te keren in de maatschappij.

Video niet beschikbaar

"Het was een lastige klus voor deze advocaat", vertelt verslaggever Martijn van der Zande in Nieuws en Co. "T. wil niet verdedigd worden en heeft zijn advocaat ook al eens bespuugd. Maar van de rechter moest hij een advocaat hebben."

Zijn verdediging wil niet dat T. een levenslange straf krijgt. "Hij zegt: gezien de stoornis van mijn cliënt is er eigenlijk 0 kans op terugkeer in de maatschappij en dat moet er volgens Europees recht wel zijn. Daarom pleit hij voor een tijdelijke gevangenisstraf met tbs, dat zou dan verplicht moeten zijn, want vrijwillig laat hij zich niet behandelen."

Spuug

De man die verdacht wordt van de aanslag op de tram in Utrecht vorig jaar spuugde bij het begin van de zitting naar de rechters en raakte de voorzitter op een haar na. Ook was te horen dat hij "oprotten" zei.

Nadat T. in een aparte ruimte was geplaatst, vroeg een rechter via een videoverbinding of hij nog wilde reageren op de eis van levenslang die het Openbaar Ministerie gisteren uitsprak. "Ik pis op jullie allemaal, hoerenkinderen", was het antwoord. En: "Doe de groeten aan jouw moeder." Daarop zei de rechter: "Ik zal het in overweging nemen. Ik kan hier verder niet serieus op ingaan."

Het proces tegen de 38-jarige T. begon maandag. Drie keer werd hij vanwege wangedrag uit de rechtszaal gestuurd. De rechtbank doet op 20 maart uitspraak.

Gökmen T. spuugt naar rechters, opnieuw weggestuurd

Ster advertentie
Ster advertentie