Binnenland
KRO-NCRV

'Drillrap is niet de oorzaak van het kwaad'

foto: Jason jarrachfoto: Jason jarrach
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Drillrap is niet de oorzaak van het kwaad'

Het messengeweld van (criminele) jeugdgroepen allemaal onder drillrap scharen, is te gemakkelijk. Dat zegt criminoloog Jeroen van den Broek bij Spraakmakers. Hij doet onderzoek naar drillrap en ziet in de media dat de muziekvorm vaak onterecht de kop van jut is. "Drillrap is niet de oorzaak van het kwaad."

Deze week wordt de rechtszaak voortgezet tegen twee verdachten van de gewelddadige confrontatie tussen Amsterdamse en Rotterdamse jeugdgroepen bij de Pier in Scheveningen. In de media wordt het incident toegedicht aan drillrap, een muziekstroming waarbij geweld wordt verheerlijkt en soms bedreigingen worden gedaan aan het adres van een andere groep of persoon.

Volgens Jeroen van den Broek, criminoloog verbonden aan de Erasmus Universiteit, is het incident in Scheveningen niet per se een drill-incident. Hij ziet dat te veel van dit soort gebeurtenissen ten onrechte aan drill worden toegeschreven. "Daarmee doe je de andere onderliggende sociale problemen van deze jongeren te kort."

Digitalisering van de straatcultuur

Van den Broek deed onderzoek naar dit specifieke incident en komt tot de conclusie dat er al maanden digitale content over en weer werd geslingerd op sociale media. "Dat ging over dodenlijsten en bedreigingen. Een klein deel van die voorgeschiedenis is maar uitgevochten in de muziek.”

Van den Broek maakt zich dus niet zozeer zorgen om de drillrap, maar wel over de digitalisering van de straatcultuur waarbij jongeren elkaar op verschillende platforms uitdagen. De impact van sociale media is groot op jongeren en drillrap is daarbij ook een uitingsvorm van de straatcultuur. "Het gedrag in die video’s zien we terug in de hele hybride straatcultuur waarbij online en offline een grote rol spelen", legt Van den Broek uit.

Jongeren meten zichzelf online een imago aan. "Heel kort door de bocht presenteren ze zichzelf als een hele stoere jongen die niet terugdeinst voor geweld. Ze zetten zichzelf online neer als een jongen van de straat en drillrap is daarbij de soundtrack van het straatleven." Dat drillrap niet de oorzaak is van het geweld, wil niet zeggen dat het helemaal geen rol van betekenis speelt. "Het kan wel als een katalysator werken."

Weerbaarheid en preventie

Volgens hem zit de oplossing niet zozeer in hogere straffen voor geweld of wapenbezit, maar in preventie. "We moeten jongen weerbaarder maken. We moeten ze laten zien dat niet alles echt is in een videoclip. En dat je muziek moet zien voor wat het is: een kunstvorm."

Inleveracties voor messen en wapens, dragen volgens hem maar een klein beetje bij aan de oplossing. "Het is nu nog té positief om een wapen te dragen." Ook moet er meer gedaan worden aan de sociale positie van de jongeren in de wijken door de inzet van meer actieve jongerenwerkers, denkt hij.

Clarice Stenger en Jeroen van den Broek over Drillrapp

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie