Binnenland
BNNVARA

Kentering in Amerikaans klimaatbeleid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kentering in Amerikaans klimaatbeleid

Met de aanstaande inauguratie van Joe Biden als 46e president van de Verenigde Staten is er na vier jaar Donald Trump sprake van een kentering van het Amerikaanse klimaatbeleid. "Voor Trump heeft het vier jaar geduurd om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen en Biden is binnen een maand terug aan tafel. Dat is gunstig", zegt onderzoeker internationaal klimaatbeleid Heleen van Soest in Vroege Vogels.

VS terug aan de klimaattafel?

Waar Trump klimaatverandering nog als een hoax zag, heeft Biden al verduurzaming aangekondigd tot in alle gelederen van de samenleving: van elektrische auto's tot fabricage van zonnepanelen en windmolens. Bovendien heeft hij beloofd dat de Verenigde Staten op de eerste dag van zijn presidentschap het klimaatverdrag van Parijs weer zal erkennen, het akkoord dat Trump in de prullenbak gooide.

Krachtiger klimaatbeleid

Biden wil de uitstoot van broeikasgassen terugbrengen tot nul in het jaar 2050. Daar heeft hij al een compleet klimaatplan klaarliggen: het Clean Energy Revolution Plan. In dat plan staat onder meer dat overheidsgebouwen verduurzaamd gaan worden, dat de broeikasgasuitstoot door de transportsector drastisch omlaag moet, meer energiezuinige apparaten en gebouwen en de biodiversiteit beter beschermd gaat worden.

Bovendien wil Biden het Arctisch gebied beschermen en nieuwe olie- en gas winprojecten een halt toeroepen, iets waar Trump in zijn laatste weken juist nog groen licht voor heeft gegeven. Per decreet zijn een aantal maatregelen terug te draaien, maar voor een krachtiger klimaatbeleid is de (weliswaar krappe) democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat van groot belang.

Veelbelovende sommen

In Nederland rekent het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) uit of het klimaatbeleid van overheden wel haalbaar en geloofwaardig is. Zo ook voor de plannen van de nieuwe president Joe Biden. Dit soort analyses spelen weer een rol bij de klimaatonderhandelingen.

Het PBL rekent elk jaar het klimaatbeleid door van allerlei landen, waaronder de VS. Heleen van Soest is wetenschappelijk onderzoeker internationaal klimaatbeleid bij het PBL. "Die lieten al wel een daling in de uitstoot van broeikasgassen zien, maar toen Trump allerlei reguleringen terugdraaide, moesten we die weer uit onze berekeningen halen, waardoor de uitstoot minder hard daalde dan had gekund. En nu ziet het ernaar uit dat de VS zelfs nog scherper klimaatbeleid gaat voeren."

Van Soest is opgelucht: "Ik kan nu weer veelbelovende sommen gaan maken over wat dat gaat betekenen voor de bestrijding van klimaatverandering. Voor Trump heeft het vier jaar geduurd om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen en Biden is binnen een maand weer terug aan tafel. Dat is gunstig, want we kunnen meteen aan de slag om de door corona uitgestelde klimaattop van 2020 - die nu voor eind dit jaar gepland staat - tot een succes te maken."

John Kerry als klimaatgezant

Met het aanstellen van John Kerry als klimaatgezant probeert Biden ook het internationale gezicht van de VS weer te herstellen. Kerry tekende in 2015 als minister van Buitenlandse Zaken namens de VS het klimaatakkoord van Parijs, en om zijn intenties kracht bij te zetten, hield Kerry daarbij zijn kleindochter op z'n arm.

De regering Trump heeft op gebied van internationaal klimaatbeleid aardig wat schade aangericht. "Het zal nog wel een tijd duren, voordat dat imago weer hersteld is", verwacht Van Soest. Volgens de onderzoeker zijn de plannen van Biden die er liggen veelomvattend. "Als Biden die plannen waar kan maken, gaat het met de VS erbij de goeie kant op. De Amerikanen zorgen nog steeds voor een groot aandeel in de uitstoot, wereldwijd gezien."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie