Binnenland
AVROTROS

Waarom Microsoft nóg een datacenter in Noord-Holland wil bouwen

foto: Pexels Brett Sayles
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Microsoft nóg een datacenter in Noord-Holland wil bouwen

Microsoft kan beginnen met het bouwen van een nieuw datacenter in het Noord-Hollandse Middenmeer. Maar kan ons elektriciteitsnetwerk nog zo’n groot gebouw aan en is het wel nodig om het hier te bouwen? Dat vragen we in Blok&Toine aan Han Slootweg, hoogleraar Smart Grids aan de TU Eindhoven en directeur Netstrategie bij netbeheerder Enexis.

Video niet beschikbaar

1. Wat doet zo’n datacenter?

"Zo’n datacenter vormt de ruggengraat van het internet. Er komen steeds meer dingen in de cloud, we doen steeds meer digitaal en slaan dingen op. En dat gebeurt allemaal in datacenters."

2. Waarom bouwen ze zulke centers zo graag in Nederland?

"Omdat we in Nederland een heel goede IT-infrastructuur hebben. We zitten aan de kust, dus we hebben allemaal inter-continentale datakabels in Nederland waar je zo kort mogelijk bij wil zitten. En we hebben een betrouwbaar energiesysteem. Dat helpt ook. Je zit liever niet in een land waar de stroom kan uitvallen."

3. Voor een vorig datacenter is een nieuw windmolenpark aangelegd. Waarom was het bestaande netwerk niet voldoende?

"Dat heeft niet echt iets met het netwerk te maken. Het punt was hier dat die datacenters behoorlijk wat elektriciteit gebruiken en dat ook techbedrijven interesse hebben in duurzaamheid. Dat staat los van het netwerk. Want het center moet het ook doen als het niet waait. In de regio Amsterdam is er geen netwerk, dus in die buurt zou een nieuw center een probleem opleveren. Maar in de Eemshaven is nog genoeg ruimte en er zijn ook partijen die nu daar serieus naar kijken."

4. Bij een datacenter komt veel warmte vrij. Wat doet zo’n datacenter daarmee?

"Dat wordt nu eigenlijk gekoeld met airconditioning. Dat is een van de redenen dat het zoveel elektriciteit gebruikt. Vaak waait de warmte de lucht in. Je kan ook denken: kan ik die warmte niet gebruiken om huizen te verwarmen? Maar dan moeten die huizen wel in de buurt zitten. En dat is vaak niet het geval. En die koelvloeistof van airconditioning moet vast ook anders inzetbaar zijn."

5. Microsoft heeft nog geen definitief besluit. Kan het dat het center alsnog niet gebruikt gaat worden?

"Ik denk dat het datacenter daar al afspraken over heeft gemaakt bij de elektriciteitsbeheerder. Maar ik weet het niet precies. Discussies over vergunningen liggen anders, ze kunnen het risico nemen in de hoop op een goede afloop. Maar dat zal de tijd leren."


datacenters

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie