Binnenland
NOS

Verplichte anticonceptie in strijd met mensenrechten: 'De overheid mag je niet iets opdringen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verplichte anticonceptie in strijd met mensenrechten: 'De overheid mag je niet iets opdringen'

Meisjes in de gesloten jeugdzorg worden gedwongen anticonceptie te nemen, blijkt uit onderzoek van het journalistiek platform Pointer. "Bij binnenkomst wordt al duidelijk gemaakt dat ze aan de anticonceptie moeten. Als ze weigeren, mogen ze bijvoorbeeld niet op verlof", zegt Pointer-journalist Klaas den Tek in het NOS Radio 1 Journaal.

"De instelling is bang dat deze meisjes zwanger raken. We hoorden van oud-medewerkers die we geïnterviewd hebben dat de instelling ook bang is dat ze dan verantwoordelijk zijn en verantwoordelijk worden gehouden. Want het gebeurde onder de vleugels van de hulpverleners", legt Den Tek uit.

Vrijheid om te kiezen

"Deze meisjes komen om allerlei redenen in de gesloten jeugdzorg terecht. Het zijn vaak meisjes die te maken hebben met huiselijk of seksueel geweld en tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen. Soms hebben ze ook te maken met loverboys. Zonder behandeling zijn de meisjes een risico voor zichzelf, denk aan verslaving, of de omgeving, denk aan agressief gedrag", zegt Den Tek.

"Als deze meisjes jonger dan zestien zijn, moet er eerst gesproken worden met de ouders. Als ze ouder zijn dan zestien is de keuze aan het meisje zelf om te bepalen of ze wel of niet aan de pil wil. In de praktijk blijkt dus dat die vrijheid om wel of niet voor de pil te kiezen er niet is."

Lichamelijke integriteit

"We hebben verschillende deskundigen gevraagd of dit mag. Juridisch mag dit niet. Er gelden in Nederland allerlei internationale verdragen, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarin staat dat er recht is op bescherming van het lichamelijke integriteit en het zelfbeschikkingsrecht. Je bepaalt dus zelf, de overheid mag je niet iets opdringen", vertelt Den Tek.

"Er is wel een wet overigens, de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg uit 2020, waar die anticonceptie wel opgelegd kan worden. Dan gaat het over vrouwen met allerlei psychische problemen. Maar daar moet dan een rechter aan te pas komen, die moet het toetsen. En je ziet dat in de gesloten jeugdzorg ook zo'n rechter niet aan te pas komt."

r1jn pointer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie