Binnenland
NTRPowNed

3M officiëel aansprakelijk voor Pfas-vervuiling Westerschelde: 'Vrouwen van Nu' voelt zich gesteund

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 3M officiëel aansprakelijk voor Pfas-vervuiling Westerschelde: 'Vrouwen van Nu' voelt zich gesteund

Een steuntje in de rug. Zo ervaren de dames van team Pfas van 'Vrouwen van Nu' het nieuws dat minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) chemiebedrijf 3M officieel aansprakelijk stelt voor de Pfas-schade in de Westerschelde. De groep vrouwen is al anderhalf jaar bezig om bewustzijn te creëren rondom Pfas in de regio. "Er is echt iets aan de hand", zegt Willie Wiskerke in de NPO Radio 1-bus van 5 Dagen, die de hele week in Zeeland geparkeerd staat.

Pfas is een verzamelnaam voor meer dan 6000 verschillende chemische stoffen die water-, vet-, vuil- en stofafstotend zijn en niet afbreekbaar. Ze zijn terug te vinden in producten als regenjassen, anti-aanbak pannen en mascara. De Vrouwen van Nu willen dat de productie van Pfas stopt. "Wij proberen een lijst samen te stellen met alternatieve producten", vertelt Wiskerke.

3M aansprakelijk voor de Pfas-vervuiling

Ook verantwoordelijk gedeputeerde Dick van der Velde ziet graag een afname in de productie, vertelt hij aan verslaggever Mirthe van der Drift. "Maar dan zijn we er nog niet, want het blijft nog een tijd in het water, in de vissen en in onze lichamen."

Van der Velde is blij met het nieuws over het aansprakelijk stellen van 3M door het kabinet. "Niet alleen vanwege de mogelijke kans dat partijen gecompenseerd worden voor hun schade, maar ook het emotionele wat hierbij hoort. Namelijk dat de Zeeuwen zien dat hun grote broer 'het Rijk' zich ook hun lot aantrekt." En daarbij mag zelfs breder worden gewezen dan enkel naar de 3M-fabriek in België, vindt Van der Velde, want ook in Nederland wordt Pfas uitgestoten. "Datgene dat wij de Belgen verwijten, moeten wij onszelf ook aantrekken." Eerder dit jaar stond de NPO Radio 1 bus van 5 Dagen al in Dordrecht om aandacht te besteden aan de Pfas-problematiek rondom Chemours.

Financiële slachtoffers

Naast zorgen over de vervuiling door Pfas, is er ook sprake van financiële schade in Zeeland. Garnalenvisser Ko Dieleman zag zijn droom in duigen vallen toen het RIVM afraadde om vis uit de Westerschelde te consumeren.

"Dat deed heel veel zeer. We hebben het schip uit eigen zak betaald. En het was mijn droom om hier vanuit Walsoorden te gaan vissen. En dat houdt dan op. Ja, daar heb ik wel even van wakker gelegen", vertelt Dieleman. Hij heeft een schadeclaim ingediend richting de provincie Zeeland. "We zullen zien wat er ooit uit komt. Ik heb er niet zoveel vertrouwen in. Voordat er iets uitkomt kan dat jaren duren. En de bakker moet morgen gewoon betaald worden."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie