Binnenland

Advocaat kroongetuige Nabil B. twijfelt aan onafhankelijkheid onderzoek beveiliging Peter R. de Vries

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat kroongetuige Nabil B. twijfelt aan onafhankelijkheid onderzoek beveiliging Peter R. de Vries

Peter Schouten, advocaat van kroongetuige Nabil B., heeft weinig vertrouwen in het onderzoek naar de beveiliging van de vermoorde Peter R. de Vries. Dat wordt geleid door topambtenaar Tjibbe Joustra. "De slager keurt zijn eigen vlees", zegt Schouten in Met het Oog op Morgen.

Maandag stelde de SP officieel Kamervragen aan minister Ferd Grapperhaus over de beveiliging van De Vries. Hoog tijd, vindt Schouten. "Ze hebben bij de NCTV en het OM het eerste stoplicht gemist, de onschuldige broer Redouan. Ze hebben het tweede stoplicht gemist, advocaat Derk Wiersum. En nu hebben ze het derde stoplicht gemist. Daar moet onderzoek naar komen."

Advocaat Peter Schouten twijfelt aan onafhankelijk onderzoek beveiliging Peter R. de Vries

Eerder gaf Schouten samen met zijn collega Onno de Jong bij Op1 aan dat in zijn ogen fouten zijn gemaakt in de beveiliging van Peter R. de Vries. Hij wilde geen permanente beveiliging hebben van de NCTV, maar volgens Schouten had de organisatie wel iets moeten doen. "Voor mijn part gaan jullie achter hem aanlopen", zei hij in het tv-programma.

'Niet onafhankelijk'

Maar de man die aangesteld is om het onderzoek naar de beveiligingskeuzes te leiden, is volgens Schouten niet geschikt. "Hij is eigenlijk zelf verantwoordelijk geweest voor de opbouw van dit stelsel." Schouten twijfelt of Joustra wel in staat is onafhankelijk onderzoek te doen.

Joustra was de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, de voorloper van de huidige NCTV. Schouten legt zich er niet bij neer. "Wij hebben melding gemaakt dat we hier niet mee akkoord gaan."

Opgeven wil Schouten niet. "Dat is dan heel vervelend voor meneer Joustra, maar ik weet zeker: dat is vast wel iemand die allemaal andere activiteiten kan gaan ontplooien."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie