Binnenland
NOS

Gedupeerde Groningers hebben nog steeds veel last van gevolgen gaswinning

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gedupeerde Groningers hebben nog steeds veel last van gevolgen gaswinning

Groningers die gedupeerd zijn door de gaswinning, hebben nog steeds veel last van de gevolgen. De schade aan hun huizen en het gedoe bij de versterkingsoperatie, hebben effect op hun fysieke en geestelijke gezondheid. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van de onderzoeksgroep Gronings Perspectief, die sinds 2016 onderzoekt hoe het met mensen in het gaswinningsgebied gaat. Onderzoeksleider Michel Dückers van het Gronings Perspectief van de Rijksuniversiteit Groningen vertelt over de uitkomsten van het onderzoek in het NOS Radio 1 Journaal.

Een deel van hen heeft slaapproblemen, een nerveus of gespannen gevoel of is prikkelbaar of geïrriteerd. Ze schrijven hun klachten toe aan de gaswinningsproblematiek.

Vertrouwen gedaald

"Het beeld blijft door de jaren heen eigenlijk onveranderd," zegt Dückers, "Sinds 2016 hoe meer schade aan je huis, hoe meer gezondheidsklachten, hoe minder vertrouwen en hoe meer wantrouwen."

Volgens Dückers is het vertrouwen in de rijksoverheid echt gedaald: "De moedeloosheid wordt steeds meer voelbaar. Hoe langer het allemaal duurt, hoe meer onvrede er is."

Parlementaire enquete

Ook de parlementaire enquête die afgelopen najaar werd gehouden, heeft niet veel goeds gedaan voor het vertrouwen van Groningers. Ondervraagden die geen of enkelvoudige schade aan hun huis hadden, hadden in het najaar van 2022 meer negatieve verwachtingen van de enquête dan positieve. In het voorjaar van 2021 was dat nog andersom.

De verwachtingen van de mensen van wie het huis meerdere keren beschadigd raakte, werden nog negatiever dan het jaar ervoor. Mensen verwachten dat er weinig of niets zal veranderen na de uitkomst van de enquête. Het eindrapport komt volgende maand.

Ook zorgen na versteviging

Vooral de groep mensen waarvan de huizen nog niet zijn verstevigd, zijn ondervraagd voor het onderzoek. Volgens Dückers gaat het met de mensen die wel hulp hebben gekregen wat beter, maar ook hier zijn de zorgen nog niet over.

"Deze groep geeft ook aan dat ze inmiddels ook weer nieuwe schade zien ontstaan," aldus Dückers, "En als zo'n hersteltraject eenmaal klaar is, hoor je dat mensen zich afvragen of het echt de moeite waard was, en er zijn mensen die het niet nog een keer zouden doen."

Mogelijke oplossingen zien Groningers in het betrekken van bewoners bij het versterkingsproces, bewoners beter informeren, perspectief bieden, realistische verwachtingen scheppen en minder praten en meer actie ondernemen.

Gedupeerde Groningers nog steeds veel last van gevolgen gaswinning

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie