Binnenland
NOS

Rijexamens vandaag weer van start bij het CBR

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijexamens vandaag weer van start bij het CBR

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) begint vandaag weer met de praktijkexamens voor de auto, motor, auto met aanhangwagen en tussentijdse toetsen en rijtesten. De kandidaten van wie het praktijkexamen was geannuleerd, krijgen voorrang.

Sinds 16 maart heeft het CBR in verband met de coronamaatregelen 300.000 examens uit moeten stellen, zegt CBR-directeur Alexander Pechtold in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is de afgelopen week gelukt om er weer 100.000 te plannen voor de komende tijd. Dat is een gigantische operatie." Vanaf 13 mei konden rijscholen ook weer zelf examens inplannen.

Liever luisteren?

Mondkapje en erop vertrouwen dat zieken thuisblijven

Dat mensen in de auto niet anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden, staat de examens niet in de weg. "We hebben lang over nagedacht hoe we dat op verantwoorde wijze kunnen doen", zegt Pechtold. "Uiteindelijk hebben we besloten dat we het verantwoord vinden wanneer mensen goed aangeven dat ze niet ziek zijn en alle andere hygiƫnemaatregelen nemen. Dan moet het lukken."

Zowel degene die afrijdt als de examinator draagt de komende week een mondkapje. Ook wordt onderzocht of er folie tussen de examinator en de kandidaat kan worden opgehangen. Schermen zijn geen optie, omdat een examinator nog wel moeten kunnen ingrijpen tijdens een examen, zegt Pechtold. "Het is een beetje zoeken, ook voor de theorie-examens. Daar zullen we de komende tijd op halve kracht moeten draaien."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie