Binnenland
KRO-NCRV

Vrienden één op één ontmoeten, kan dat?

foto: Serhat Beyazkayafoto: Serhat Beyazkaya
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrienden één op één ontmoeten, kan dat?

Luisteraar mevrouw De Vries is 73 jaar en woont in Utrecht. Een vriend van haar (75) woont in Doesburg. Kunnen zij elkaar nog ontmoeten? In het Spraakmakers coronaspreekuur leggen we de vraag voor aan viroloog Mariet Feltkamp.

De Vries: "We zijn beiden goed gezond en mijn vriend is van mening dat we elkaar kunnen blijven ontmoeten. Buiten, met gepaste afstand en handenwassend."

Video niet beschikbaar

Risicogroep

Omdat ze beiden tot de risicogroep behoren, is mevrouw De Vries van mening dat ze beter extra voorzichtig kunnen zijn. "Ik probeer sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. Ik hanteer strengere adviezen en heb ook het oppassen op mijn kleinzoon tijdelijk gestopt."

Het is een vraag die in veel vriendschappen gesteld zal worden in deze tijden van corona. Kunnen we elkaar nog blijven zien? Waar Facetime, Skype en WhatsApp veel uitkomst bieden, gaat er niets boven echt contact.

Eén op één kan, mits..

"Er is geen verbod op het één-op-één-contact met elkaar", zegt Feltkamp. In principe zou je elkaar volgens haar één op één kunnen ontmoeten, mits beide partijen zich daar goed bij voelen.

Auto

"Het kan, contact met iemand die zich via een auto verplaatst en bij u aanbelt. Daarvan zeg ik dat dat zou moeten kunnen", aldus Feltkamp. Je moet er volgens haar dan wel voor zorgen dat je met zijn tweeën blijft en niet veel andere mensen buiten huis gaat ontmoeten.

Als het bij één-op-één-contact blijft zijn er minder risico's op besmetting en eventuele verspreiding. "Ik weet niet wat uw vriend allemaal voor contact heeft, dus daar zou je dan ook even over kunnen nadenken en het gesprek over moeten aangaan."

Reizen met ov

Reizen met het ov brengt sowieso risico met zich mee, omdat je dan met meerdere mensen tegelijk verplaatst. Dit weekend past het ov overal in Nederland de dienstregeling aan.

Corona-spreekuur

Deze en meer vragen kwamen vandaag aan bod in het corona-spreekuur. Hierin beantwoorden experts vragen van luisteraars over het coronavirus en de maatregelen van het kabinet. Heeft u zelf een corona-gerelateerde vraag? Mail de redactie via spraakmakers@kro-ncrv.nl of word lid van de Spraakmakers Community.

Ster advertentie
Ster advertentie