Schatgraven vanuit de ruimte
- Nieuws
- Schatgraven vanuit de ruimte
Gordon Cooper vliegt in 1963 door de ruimte als hij in de buurt van Cuba een aantal zwarte plekken in de zee ziet. Hij denkt een van de grootste schatten uit de geschiedenis van de mensheid op het spoor te zijn gekomen: de wrakken van de schepen van Christopher Columbus.
Gordon Cooper houdt deze ontdekking 40 jaar geheim. Op zijn sterfbed vertrouwt hij zijn vriend Darrel Miklos zijn ontdekking toe: zelf heeft hij de wrakken nooit kunnen vinden. Miklos is geïntrigeerd en wilt erachter komen of daar op die zeebodem inderdaad de grootste en waardevolste schatten ooit te vinden zijn.
Cooper's Treasure
De zoektocht van Miklos wordt gevolgd door documentaire-makers van Discovery Channel. De serie Cooper's Treasure is zondagavond om 22.00 uur te zien en vertelt het verhaal van de zoektocht met ervaren schatgravers en deskundigen.
"Mensen die een ontdekking willen doen, die zullen daar diep voor moeten gaan'', vertelt Leon Giesen in de studio van De Nieuws BV. "Als het makkelijk was, dan was het al gebeurd."
Sceptisch
De Nederlands schatzoeker en verhalenmaker Leon Giesen was te gast op NPO Radio 1 om te praten over de serie. Hij heeft wel wat kanttekeningen, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van de kaarten van Cooper. Deze kaarten zouden veel gedetailleerder moeten zijn, gezien de achtergrond van Gordon Cooper, die een geweldige piloot was bij de luchtmacht en daarom een van de eerste zeven Amerikanen in de ruimte werd.
Leon vindt dat Miklos nogal hard is en winstbelust. Giesen gelooft meer in de romantische kant en het ontdekken van fantastische verhalen. "Bij mij valt er wat meer te lachen'', zegt Giesen met een twinkeling in zijn ogen. Hij ziet zichzelf meer als een 'cultureel avonturier' en het vinden van schatten en geld komt dan op een tweede plek.
De verwachtingen dat er een schip vol goud gevonden gaat worden, wil Giesen ook graag temperen: "[Miklos] zal wel een schip vinden, maar niet het schip met goud." Maar als André Kuipers hem benadert met een soortgelijk voorstel is hij gek genoeg om daar zelf ook weer serieus over na te denken, belooft hij.
Video niet beschikbaar