Binnenland
BNNVARA

Zeehondenopvang waarom nog?

foto: Fotograaf Rob Buiter, Vroege Vogelsfoto: Fotograaf Rob Buiter, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeehondenopvang waarom nog?

Gedragsbiologen van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekten dat jonge zeehonden vele uren probleemloos alleen kunnen blijven. Ondertussen kunnen de jonge zeehonden wel een behoorlijke hoop geluid maken. Maar dat betekent niet dat ze voor te lange tijd verlaten zijn, laat staan dat ze ten dode zijn opgeschreven. Is een zeehondenopvang dan nog wel nodig voor jonge zeehondenpups?

Huiler of zeehondenpup

De algemene term voor een jonge zeehond is een zeehondenpup. De jonge zeehond wordt ook wel eens een huiler genoemd. Deze term is echter alleen correct als het jong eerst door zijn moeder is gezoogd en daarna op het strand of op het wad door zijn moeder aan zijn lot wordt overgelaten. Veel van die zogenaamde huilers worden vaak nog gewoon gezoogd; door hun moeder of af en toe zelfs door de buurvrouw.

Quote

Zeehonden zijn overlevers en hebben lang niet altijd hulp nodig.

Zeehondencentrum Pieterburen

Zeehonden opvangen of niet?

Het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Zeehondencentrum Pieterburen werpt een nieuw licht op de voortdurende discussies rond de opvang van verondersteld zielige zeehonden. Moeten we jonge dieren niet vooral met rust laten, in plaats van ze in de quarantaine te stoppen van één van de inmiddels vijf opvangcentra voor zeehonden?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zondag in de uitzending van Vroege Vogels een gesprek over deze kwestie met de Groningse professor Ton Groothuis en met de voorzitter van het nieuwste opvangcentrum voor zeehonden, Jeroen Boer uit Termunterzijl. Later dit jaar start een groter onderzoek in opdracht van het kabinet naar nut en noodzaak van zeehondenopvang.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie